Michel Groothuizen en Carsten Herstel ruilen van functie bij VenJ

Bij het ministerie van Veiligheid en Justitie ruilt Michel Groothuizen van functie met Carsten Herstel. De ruil vindt plaats met ingang van 1 november 2015. Groothuizen wordt algemeen directeur van het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP), Carsten Herstel wordt directeur Sanctietoepassing en Jeugd (SJ), tevens plaatsvervangend directeur-generaal Straffen en Beschermen.  

Michel Groothuizen (l) en Carsten Herstel

Mr. drs. M.C.J. (Michel) Groothuizen vervult de functie van directeur SJ, tevens plaatsvervangend directeur-generaal sinds 2007. Daarvoor was hij in de periode 2001-2006 directeur Financieel Economische Zaken van het ministerie van Justitie. Verder vervulde hij tussen 1997 en 2001 de functie van secretaris van het UMC Utrecht en bekleedde hij diverse managementfunctie binnen het ministerie van Economische zaken.   
Michel Groothuizen studeerde onder andere Bestuurswetenschappen, Nederlands en Internationaal  Recht, en Economie (MO) in Leiden en een volgde een MPA-programma aan de NSOB.

De heer mr. C.A. (Carsten) Herstel vervult de functie van directeur van het NIFP sinds 2011. In de periode 2008-2011 was hij regiodirecteur Gevangeniswezen bij de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Daarvoor was hij bij de DJI tussen 2004 en 2008 hoofd van de afdeling Uitvoeringsbeleid en plaatsvervangend sectordirecteur TBS. Eerder vervulde hij diverse functies binnen het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
Carsten Herstel studeerde Nederlands Recht aan de Rijksuniversiteit Groningen (afstudeerrichtingen Publiek- en Privaatrecht) en nam deel aan het ABD Kandidatenprogramma.