Leden nieuwe raad van bestuur NWO benoemd

Ineke Braakman, Wim van den Doel, Jeroen Geurts, Jaap Schouten en Caroline Visser worden per 1 januari 2017 de leden van de nieuwe raad van bestuur van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

NWO heeft een belangrijke stap gezet in de verandering naar een nieuwe organisatie met een nieuwe bestuursstructuur. De leden van de nieuwe raad van bestuur, die per 1 januari 2017 aantreedt, zijn bekend. Naast de begin juni aangekondigde nieuwe voorzitter van NWO prof. dr. Stan Gielen, zal de raad van bestuur bestaan uit een portefeuillehouder Bedrijfsvoering en Financiƫn en vier wetenschappelijke leden, die na aanpassing van de NWO-wet elk voorzitter worden van de toekomstige domeinbesturen.

Over de leden van de nieuwe raad van bestuur

Prof. dr. L.J. (Ineke) Braakman wordt de voorzitter van het nieuwe NWO-domein Exacte en Natuurwetenschappen (ENW). Ineke Braakman is sinds 2000 hoogleraar cellulaire eiwitchemie aan de Universiteit van Utrecht. Tussen 2006 en 2012 maakte ze deel uit van het bestuur van het gebied Chemische Wetenschappen van NWO.

Prof. Dr. H.W. (Wim) van den Doel treedt aan als voorzitter van het nieuwe NWO-domein Sociale en Geesteswetenschappen (SGW). Sinds 2008 is Wim van den Doel decaan van de faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit Leiden. Tot 2012 was hij lid van het bestuur van het Instituut Clingendael. Tussen 2012 en 2013 maakte hij onderdeel uit van de evaluatiecommissie van NWO.

Prof.dr. J.J.G. (Jeroen) Geurts wordt de nieuwe voorzitter van het domein ZonMw. Hij is hersenonderzoeker en is sinds 2012 hoogleraar Translationele Neurowetenschappen bij het VU medische centrum (VUmc) in Amsterdam. Tussen 2013 en 2015 was hij voorzitter van De Jonge Akademie van de Koninklijke Nederlandse Academie voor Wetenschappen. Hij was tevens nauw betrokken bij de totstandkoming van de Nationale Wetenschapsagenda.

Prof.dr.ir. J.C. (Jaap) Schouten krijgt de rol van voorzitter van het nieuwe NWO-domein Toegepaste en Technische Wetenschappen (TTW). Naast hoogleraar Chemische Reactortechnologie aan de faculteit Scheikundige Technologie van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) is hij sinds 2011 decaan van diezelfde faculteit. Jaap Schouten studeerde chemische technologie aan de Universiteit Twente en promoveerde aan de Technische Universiteit Delft. Van 2007 tot 2011 was hij lid van het bestuur van het NWO-gebied Chemische Wetenschappen.

Drs. Caroline Visser krijgt de functie van portefeuillehouder Bedrijfsvoering en Financiƫn (PBF) binnen de Raad van Bestuur van het nieuwe NWO. Sinds 2008 werkt ze bij het Wereld Natuur Fonds achtereenvolgens als CFO (Chief Financial Officer) en COO (Chief Operating Officer). In 2015 maakte ze de overstap naar het WWF en leidde ze het ontwerp en de implementatie van de reorganisatie van de natuurbeschermingsorganisatie en het wereldwijde WWF-secretariaat.

Over de benoemingsprocedure

Na de open werving van de voorzitter heeft een benoemingsadviescommissie een voordracht gedaan voor de overige vijf leden van de nieuwe Raad van Bestuur aan minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en aan staatssecretaris Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Staatssecretaris Dekker heeft Jeroen Geurts, Ineke Braakman, Jaap Schouten, Wim van den Doel en Caroline Visser per 1 januari 2017 benoemd tot leden van de nieuwe Raad van Bestuur van NWO. Minister Schippers heeft Jeroen Geurts benoemd tot voorzitter van ZonMw, tevens voorzitter van het toekomstige domeinbestuur van ZonMw per 1 januari 2017.