Erik van de Poel divisiehoofd Bedrijfsvoering, Juridische Zaken en Communicatie & CIO bij het agentschap College ter Beoordeling van Geneesmiddelen

Erik van de Poel start met ingang van 1 juni 2024 als divisiehoofd Bedrijfsvoering, Juridische Zaken en Communicatie & CIO bij het agentschap College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (aCBG).

Erik van de Poel

Met de totstandkoming van een nieuw Strategisch Business Plan en de vervanging van het primaire bedrijfssysteem staat het aCBG voor een aantal grote opgaven. De divisie Bedrijfsvoering, Juridische Zaken en Communicatie (BJC) bestaat uit 6 afdelingen. Samen met 6 afdelingshoofden zal Erik het MT van de divisie vormen en richting en sturing geven aan diverse opgaven:

  • Informatievoorziening: het primaire bedrijfssysteem zal de komende jaren moeten worden vervangen waarbij ‘de winkel’ open dient te blijven.
  • Externe contacten: naast divisiehoofd zal Erik fungeren als Chief Information Officer (CIO) en deel uitmaken van het Europese netwerk van IT-directors. De positionering van het aCBG op het gebied van IV/ICT vraagt om een heroriëntatie. Belangrijk daarbij is te bezien waar Nederland een actieve invloed kan en wil uitoefenen op IV/ICT-ontwikkelingen bij de het European Medicines Agency (EMA), omdat deze impact kunnen hebben op het door het aCBG te ontwikkelen nieuwe kernsysteem.
  • Organisatie inrichting: Met de invoering van de divisiestructuur zijn ook de sturingslijnen veranderd. Versterking van de sturing is een belangrijke prioriteit. Belangrijke onderwerpen zijn het versterken van de planning & controlcyclus, de samenwerking tussen de divisies en het stimuleren van een organisatie waarin openheid, sociale veiligheid, eigenaarschap en verbinding leidend zijn. De gewijzigde organisatiestructuur wordt in 2024 geëvalueerd.
  • Duurzame financiering: financiering van de taken van het aCBG komt van de EMA, de farmaceutische industrie en van opdrachtgevers (zoals de ministeries van VWS en LNV). Jaarlijks vindt vaststelling plaats van de nationale tarieven door het Ministeries van VWS en LNV.

Samen met de hoofden van de andere twee divisies en de directeur vormt Erik het directieteam.

Paula Loekemeijer, directeur aCBG: ‘Ik ben heel blij met de aanstaande komst van Erik naar het aCBG. Het aCBG staat de komende jaren voor een stevige uitdagingen, op diverse gebieden. Ik denk daarbij bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van ons nieuwe kernsysteem, dat onder andere datagericht werken mogelijk gaat maken. Met Erik krijgt het aCBG een divisiehoofd met ruime ervaring op zowel het IV/IT-domein alsmede in de brede bedrijfsvoering.’

Erik van de Poel: ’De samenleving is volop in beweging. Ik realiseer me daarbij dat er veel organisaties zijn die iedere dag weer werken aan een plezierig en gezond leefklimaat. Voor nu en in de toekomst. Het aCBG is daar een mooi voorbeeld van. Met een frisse blik en veel energie ga ik dan ook graag aan de slag.’

Erik heeft zijn doctoraal Econometrie behaald aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij startte zijn loopbaan bij Hiscom en waar hij achtereenvolgens consultant, projectmanager en manager van de consultancy-tak was. Daarna ging aan de slag als senior manager IT systems & services EMEA bij Applied Biosystems. Zijn volgende functie was CIO en manager IT bij DELA. Daarna werkte hij acht jaar als CIO en directeur ICT bij BKR. Sinds 2017 werkt hij als CIO en directeur ICT bij het Koninklijk Huis.

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via een procedure van de Algemene Bestuursdienst. DGABD heeft de werving verricht voor deze benoeming en aCBG ondersteund bij de selectie. De vacature is zoals gebruikelijk breed bekendgemaakt, zodat iedereen kon solliciteren.