Victor Cramer hoofd Bureau Internationaal Migratiebeleid, tevens pDG Internationaal Migratiebeleid bij JenV

Victor Cramer start per 1 juni 2024 als hoofd Bureau Internationaal Migratiebeleid en tevens plaatsvervangend directeur-generaal Internationaal Migratiebeleid bij het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Victor Cramer

De opgave rond migratie is de komende jaren onverminderd groot. Bureau Internationaal Migratiebeleid (BIM) heeft een spilfunctie bij de afstemming van het (inter)departementale en internationale migratiebeleid. Met migratiediplomatie en partnerschappen draagt BIM bij aan het verbeteren van terugkeersamenwerking en het vergroten van de grip op aankomsten in de EU en Nederland.

Victor Cramer: “Internationaal migratiebeleid vraagt om doortastend optreden van Nederland in het buitenland. De effectiviteit van Nederland op het internationale speelveld hangt af van een sterk netwerk en goede samenwerking met partners in binnen- en buitenland. In deze functie komt veel van mijn ervaring en kennis op dat gebied bij elkaar en dat zet ik graag in om samen met de collega’s van BIM en met de partners binnen en buiten JenV de Nederlandse inzet verder te brengen.”

Annet Bertram, directeur-generaal Migratie: “We zijn heel blij met de komst van Victor naar DGM. Het migratierecht wordt in toenemende mate op Europees niveau vastgesteld, kijk bijvoorbeeld naar het migratie- en asielpact. Victor kent Brussel en het internationale circuit op zijn duimpje. Deze ervaring is zeer welkom, zeker met het oog op het ontwikkelen van partnerschappen met derde landen om irreguliere migratie tegen te gaan, terugkeer te bevorderen en bescherming van migranten te versterken. Onze Europese en bilaterale inzet liggen hier in elkaars verlengde. Ik verheug me op onze samenwerking.”

Momenteel werkt Victor als plaatsvervangend directeur bij de directie Europese en Internationale Aangelegenheden bij JenV. Daarvoor was hij onder meer hoofd Europa bij het ministerie van Financiën en werkzaam als Financieel Raad in Washington. Victor startte zijn loopbaan bij het Rijk als adviseur bij het toenmalige Senter. Hij studeerde Politicologie en Internationale Betrekkingen aan de Universiteit van Amsterdam.

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. DGABD heeft de werving verricht voor deze benoeming en het ministerie van JenV ondersteund bij de selectie. De vacature is zoals gebruikelijk breed bekend gemaakt, zodat iedereen kon solliciteren.