18 juli Workshop Systemisch sturen en beïnvloeden

Activiteitendata
-
Bureau ABD, Den Haag

Samenwerken met (maatschappelijke) partners betekent dat je met veel verschillende actoren, lees: belangen, om tafel zit. Om in deze samenwerking effectief aan je eigen doelen te werken is het daarom essentieel om niet alleen ‘gelijk te hebben’, maar ook ‘gelijk te krijgen’ en tegelijkertijd te werken aan meer vertrouwen en sterkere relaties met je partners.

Introductie: van inhoud naar proces

Voor veel professionals is de inhoud de comfortzone. De redenatie is dat als je de ander nauwkeurig uitlegt waarom je ergens op een bepaalde manier over denkt, deze dan meebeweegt. Maar wat doe je als je om tafel zit met mensen die fundamenteel anders naar de situatie kijken? Doorduwen op inhoud betekent dan vaak een wedstrijdje ‘armpje-drukken’, waar niemand beter van wordt. Een andere groep mensen is bij spanning of dreiging van conflict juist geneigd om toe te geven of het gesprek in zijn geheel te vermijden.

In deze workshop geven wij antwoord op de vraag hoe je je strategisch kan voorbereiden op samenwerking met allerlei verschillende partners door je op het proces te richten, in plaats van de inhoud. Wanneer past het om iets toe te geven, en wanneer houd je juist assertief je poot stijf? Welke communicatiestijlen ga je inzetten naar welke actoren?

Dat is voor ons de kern van strategisch samenwerken in een keten. Je moet niet alleen beschikken over verschillende beïnvloedingsvaardigheden, maar die ook nog eens vanuit een strategisch overzicht parallel kunnen inzetten.

In de workshop onderzoeken we ook de persoonlijke comfortzone van de deelnemers als het gaat om systemisch sturen en we geven tips hoe je het beste met verschillende (vaak lastige) situaties om kan gaan. Zo zorgen we ervoor dat je na de training niet alleen gelijk hebt, maar ook gelijk krijgt in de samenwerking met partners en tegelijkertijd werkt aan meer vertrouwen en de onderlinge relatie verbetert.

Deze sessie zal worden verzorgd door Tim Masselink en Bart de Vries, Managing Consultant Berenschot.

Thema's

In deze workshop komt onder meer aan bod:

  • waarde creëren in de samenwerking met partners met tegengestelde belangen;
  • verschillende situaties en bijbehorende beïnvloedingsstijlen herkennen;
  • tot oplossingen komen als je elkaar op de inhoud niet kan overtuigen;
  • op basis van een self-assessment leer je meer over je eigen comfort zone in de samenwerking met anderen;
  • essentiële concepten over systemisch sturen en beïnvloeden toe te passen op concrete cases uit de eigen werkpraktijk.

Aanmelden

Je kunt je aanmelden via het inschrijfformulier.