14 november Masterclass Toezicht en Beleid (vol)

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata
-
-
Omgeving Utrecht

De zorg voor een effectieve borging van publieke belangen binnen het toezicht moet een meer centrale plek krijgen. Het kabinet erkent dat een eenzijdige nadruk op lasten en kosten van toezicht ertoe kan leiden dat de aandacht voor publieke belangen naar de achtergrond verdwijnt. Bovendien moet de reflectieve functie van het toezicht, en daarmee de feedbackrol van het toezicht ten behoeve van het beleid, sterker.

Wat doet de overheid met nieuwe fenomenen zoals drones? Wie bepaalt de regels: beleid of toezicht? Wat doet toezicht als regels ontbreken of overbodig zijn?

Van beleidsdoelstelling naar gedragsverandering van burgers en bedrijven is een grote stap. Regelgeving en toezicht worden in veel gevallen gezien als de oplossing. Dit zal alleen het geval zijn als de wisselwerking tussen beleid, toezicht en praktijk optimaal verloopt.

Als deelnemer aan deze masterclass ga je deze dynamiek beter begrijpen waardoor je effectiever met het instrument toezicht kunt omgaan. Vragen die aan de orde komen, zijn: Wie heeft eigenlijk de regie als het gaat om het borgen van het publieke belang? Wat is de impact van regelgeving op de effectiviteit van het toezicht? Hoe onafhankelijk is de toezichthouder eigenlijk? Hoe balanceer je effectiviteit met toezichtlast?

We kijken hoe toezicht het publieke belang kan dienen en stellen de vraag of toezicht daarvoor het geijkte middel is, en zo ja onder welke voorwaarden dan. Op de eerste dag schetsen we een theoretisch kader en discussiƫren we over een aantal van de eerdergenoemde vraagstukken aan de hand van praktijkvoorbeelden. Hierbij komen denkconcepten van Mark Moore, Malcolm Sparrow en Mark Friedman aan de orde. Aan het einde van de middag is Marc Kuipers (inspecteur-generaal SZW) als gastspreker aanwezig.

De tweede dag gaan we met een casus aan de slag. We maken dan beleid en richten toezicht in. Ook kijken we hoe we tot een meer effectieve overheid kunnen komen, juist door de wisselwerking tussen beleid en toezicht goed te organiseren. Begeleiders zijn Rob van Dorp en Jeroen van den Heuvel Rijnders.

Deze masterclass is een 24-uurssessie op twee aaneengesloten dagen inclusief overnachting.

De masterclass vindt plaats op een externe locatie in de omgeving van Utrecht.

Doelgroep

ABD-TMG (S19)
ABD-topmanager (S16-S18)
ABD-manager (S15)

Kosten

Deze masterclass wordt gefinancierd door Bureau ABD en/of de afzonderlijke departementen. De hotelovernachting komt voor rekening van de deelnemer zelf.

Duur en agenda

Deze masterclass is een 24-uurssessie op twee aaneengesloten dagen inclusief overnachting.

De masterclass vindt plaats op een externe locatie in de omgeving van Utrecht.

Inschrijven

Meld je nu aan via het inschrijfformulier.