30 juni ABD-symposium 2019 - terugblik

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata

  • Datum
  • Locatie Den Haag

Het derde symposium voor de Algemene Bestuursdienst, op donderdag 13 juni 2019, heeft zo'n 300 ambtenaren uit de top van de Rijksdienst getrokken. Vanuit heel Nederland kwamen ze naar Den Haag om rond het thema 'Leiderschap met de maatschappij' te spreken over hun rol als maatschappelijk partner.
Manager, politiek adviseur, maatschappelijk partner

Een ABD'er vervult immers drie rollen: manager, politiek adviseur en maatschappelijk partner. In die laatste rol moet een ABD'er zijn leiderschap letterlijk samenwerkend vorm kunnen geven en in verbinding staan met de haarvaten van de samenleving. Maar hoe weet je dat je de juiste gesprekspartners hebt? Hoe kom je in contact met de samenleving? Hoe kunnen topambtenaren helpen Nederland nog beter te maken? En vooral: hoe doen we dat, in een maatschappij die al zo mooi is, en daarom met minder geen genoegen neemt, en dat ook hardop laat horen?
Tegenwind

Onder leiding van dagvoorzitters Bouchra Talidi en Simon Sibma deelden diverse sprekers hun ervaringen met de zaal. Jos Wienen, burgemeester van Haarlem en Erik Pool, directeur Participatie bij IenW, spraken over een gezamenlijk project rond watermanagement, maar ook over 'tegenwind'. Zo is Wienen bedreigd als burgemeester, maar bleef toch zijn rol als publiek leider vervullen. Pool besprak niet alleen de bezwaren van burgers tegen grote infrastructurelen projecten, maar ook de interne weerstand binnen ministeries.
19 Inzichten in Leiderschap

Koen Marichal van de Antwerp Management School gaf de zaal zijn 19 Inzichten in Leiderschap, en ging in de masterclass 'So you think you can lead' in gesprek met de zaal over de vraag wat die inzichten betekenen voor individuele ABD'ers. Vooral het verschil tussen leidinggevende en leider, en dat je als ABD’er jouw verhaal als leider moet vertellen, vond weerklank.

Tot slot gaf Mark Frequin, die nu nog directeur-generaal is maar na de zomer begint aan zijn speciale aanstelling bij het Rijk om een impuls te geven aan het leiderschap in en van de overheid, zijn reflectie over het symposium en leiderschap. Een van zijn eerste observaties: “Leiderschap is niet het exclusieve bezit van de managers, maar ligt juist bij de starters.”

Symposiumbezoeker Erik den Hoedt, van de Dienst Publiek en Communicatie van AZ, vond het 'een prikkelende bijeenkomst die stemt tot reflectie'.

Als ABD'er is het altijd goed om te reflecteren op je werk, en het jaarlijkse ABD-symposium is daar bij uitstek voor geschikt", aldus Bram de Klerck, directeur-generaal voor de ABD, "Maar het is ook het enige moment van het jaar dat honderden topambtenaren, uit heel Nederland, bij elkaar komen. Ideaal om nader kennis te maken met je collega's, wat je helpt in je werk én in je carriére.