Terugkijken TMG-dag 2019

Topambtenaren werken voor het Nederland van nu en van de toekomst. Daarom draaide de jaarlijkse dag voor de topmanagementgroep (TMG) dit jaar om de Maatschappelijke Opgaven van de Toekomst. Zo'n 50 secretarissen-generaal, directeuren-generaal, inspecteurs-generaal en enkele daarmee gelijkgestelde functies aan de top van de Rijksdienst kwamen samen in het Spaansche Hof in Den Haag. Daar spraken ze met elkaar over hoe zij aankijken tegen de toekomst en de uitdagingen die ze daarbij in hun werk tegenkomen.

De maatschappelijk opgaven van de toekomst

Bureau ABD organiseerde de TMG-dag inmiddels voor de vierde keer. “We ontmoeten elkaar vaker, maar dan op kleinere schaal. We hebben dus al een paar keer gezamenlijk gesproken over onze maatschappelijke opgaven. En nu blikken we vooruit. Want als publieke leiders van Nederland moeten we klaar zijn voor de toekomst,” aldus de directeur-generaal voor de Algemene Bestuursdienst, Bram de Klerck.

Dagvoorzitter Emine Özyenici, overheidsmanager van het jaar 2018, leidde de sprekers in: Constantijn van Oranje en Ronald Hanson, Annemiek van Bolhuis en Mariken Leurs. Constantijn van Oranje is ambassadeur van Techleap.nl, voorheen de StartupDelta, en zet zich in voor startups en scale-ups. Ronald Hanson is hoogleraar Quantumfysica aan de TU Delft en wetenschappelijk directeur van QuTech, waarin de TU Delft samenwerkt met TNO. Hij doet onderzoek naar quantum-computing en quantum-internet. Annemiek van Bolhuis en Mariken Leurs van het RIVM spraken over de toekomstverkenning voor de volksgezondheid, en de uitdagingen die daarbij komen kijken, voor meerdere departementen.

Behalve de gesprekken met de plenaire sprekers, volgden de TMG’ers workshops onder leiding van een collega-TMG’er of een gast uit het bedrijfsleven, de wetenschap of van een andere overheid. In lijn met het thema hadden de workshops onderwerpen zoals toepassingen van AI in zorg, energie, logistiek, veiligheid en mobiliteit; inclusief leiderschap; of de kenmerken, drijfveren en attitudes van de jongste generatie medewerkers in organisaties.

"Mooi dat de maatschappelijke opgaven hier van verschillende kanten worden belicht", aldus Myrthe Hooijman van Techleap.nl. "En we kijken uit naar verdere samenwerking om per departement de verdieping te maken hoe tech-ecosystemen Nederland kunnen helpen zijn concurrentiepositie te behouden."

"Het is een cadeau om met zoveel collega's over onderwerpen als diversiteit en jongeren te kunnen spreken", aldus Kim Putters van het Sociaal en Cultureel Planbureau. "En wat ik meeneem, is dat alle nieuwe technologische ontwikelingen nog veel gedragswetenschappelijk onderzoek vergen."

Contact

postbus.dgabd@minbzk.nl