ABD-symposium

Bureau ABD organiseert donderdag 13 juni 2019 in Den Haag het derde ABD-symposium, met als thema 'Leiderschap met de maatschappij'. Een middag voor alle ABD’ers, dus TMG’ers, ABD-topmanagers en ABD-managers, om op een informele manier met elkaar in contact te komen over hun leiderschap.

Deze dag draait om jou, je ambtelijke vakmanschap en je publieke leiderschap. En met 300 collega-topambtenaren is het een uitstekende gelegenheid om te netwerken, bij te praten met oude kennissen of om nieuwe collega’s te leren kennen!

ABD-symposium 2018

Het ABD-symposium had in 2018 als thema ‘Robotisering – topambtenaar in een wereld vol bots, automatisering en kunstmatige intelligentie’.

Dagvoorzitter en hoofdsprekers

Dagvoorzitter prof.mr. dr. S.(Stavros) Zouridis is hoogleraar aan de 'Tilburg Law School, Department of Politics and Public Administration'. Hij heeft vele publicaties op zijn naam staan waaronder ook 'Tussen bestuurlijke naÏviteit en informatieveiligheidsutopie' in de Taskforce Bestuur & Informatieveiligheid voor de Rijksoverheid.

Spreker dr. B. (Bernard) ter Haar is directeur-generaal Sociale Zekerheid en Integratie bij SZW. Hij is econoom en heeft eerder lezingen gehouden over het onderwerp Robotisering en heeft een geheel eigen kijk op dit onderwerp vanuit zijn vakgebied. Lees alvast zijn zienswijze op het thema.

Spreker prof. dr. M.J. (Jeroen) van den Hoven is hoogleraar Ethiek en Technologie aan de TU Delft. Deze invalshoek in combinatie met de presentatie van de eerste hoofdspreker geeft 'food for thoughts'. Hij is tevens schrijver van het boek 'Ethics and Information technology' en won o.a. de World Technology Award for Ethics.

Hoofdspreker Bernard ter Haar, directeur-generaal Sociale Zekerheid en Integratie bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gaf een inleiding over de gevolgen die robotisering heeft voor alle departementen. Hij waarschuwt voor onderschatting van robotisering, maar benadrukt ook de kansen die deze ontwikkeling biedt.

Workshops

Er werden diverse workshops verzorgd, grotendeels door collega ABD’ers:

  • Robotarbeid: Wat vraagt robotisering om in de arbeidsmarkt van de toekomst werkgelegenheid hand in hand te laten gaan met sociale zekerheid en een goed loon?
  • Hoe haalt het MBO de toekomst in huis? 9% van de huidige beroepen zal verdwijnen door Robotisering. Maar er ontstaan ook kansen, en nieuwe beroepen. Hoe bereidt het beroepsonderwijs zich daar op voor?
  • ‘Foute’ data: zie jij meer dan de robot? Data bieden meerwaarde maar alleen als de gegevenskwaliteit op orde is. Ontdek in deze interactieve workshop hoe UWV met slimme algoritmen anomalieën in grote datasets opspoort.
  • Defensiedrones: De krijgsmacht, en ook andere overheden, gebruikt al langer drones, “onbemande systemen”. Maar hoe houden we autonome wapensystemen onder betekenisvolle menselijke controle?
  • De rechter van de toekomst, de toekomst van de rechter. Rechters - van vlees en bloed - behandelen jaarlijks meer dan anderhalf miljoen rechtszaken. Kan de technologie helpen om ons werk voor de samenleving effectiever te maken?

Terugblik

Een uitgebreid verslag van het symposium vindt u in het 'e-zine special'..