Inspireren, ontmoeten en uitproberen: terugblik op het ABD Zomerprogramma 2022
Het Zomerprogramma van DGABD biedt van juni tot en met september een inspirerend aanbod aan workshops en sprekers. In 2022 liepen de leeractiviteiten uiteen van Leiderschap en autoriteit tot Public design en van Mindgym tot Transformatieve overheid.
De zomer is het ideale moment om aandacht te besteden aan professionele ontwikkeling
In de zomer ontstaat voor ABD’ers tijd en ruimte voor persoonlijke en professionele ontwikkeling. Zij worden in deze periode namelijk relatief minder in beslag genomen door hun werk. Daarom organiseert DGABD elk jaar het Zomerprogramma. In een breed aanbod aan workshops, trainingen en lezingen krijgen ABD’ers de kans om zich te laten inspireren, elkaar te ontmoeten, nieuwe dingen uit te proberen en hun perspectief te verbreden. Voor DGABD is het ook een kans om ABD’ers te enthousiasmeren over komende leerlijnen en trainingen.

Waardevolle inzichten
Het programma bestond uit 24 interactieve workshops en lezingen, variërend van twee uur tot een dagdeel. Goedlopende sessies werden herhaald, waardoor er in totaal 31 activiteiten waren. Op verzoek van de deelnemers werd dit later in 2022 verdiepend aangeboden als leertraject, bijvoorbeeld Conflict-eren, Tijdsurfen en Luisterende overheid. Het aantal deelnemers steeg met 32% ten opzichte van 2021: 236 ABD’ers uit alle departementen namen 374 keer deel aan een bijeenkomst. Via schriftelijke evaluaties ontvingen we 212 reacties.. Deze hoge respons leverde waardevolle inzichten op voor de invulling van het Zomerprogramma 2023.
De technieken die ik in de training leerde pas ik dagelijks toe.
Deelnemers gaven de leeractiviteiten en sprekers een gemiddeld rapportcijfer van ruim een 8. 81% gaf aan dat de nieuwe inzichten goed toepasbaar zijn in de werkpraktijk. Dat geldt ook voor Vikash Sewkaransing, directeur Bedrijfsvoering en Financiën bij de Organisatie voor Bedrijfsvoering en Financiën (OBF): “Sinds de training Leiderschap en film begin ik overleggen geregeld door beelden te laten zien, uit het nieuws bijvoorbeeld. Door met elkaar te praten over wat het in ons losmaakt, ontstaat direct een open sfeer. Beeldend communiceren helpt ook om woorden te geven aan wat je wil bereiken. Je begrijpt elkaar daardoor beter. Dat geldt voor mijzelf, maar ook voor mijn medewerkers. Wat is die stip op de horizon en hoe zien de tussenstappen er concreet uit? De technieken die ik in de training leerde, pas ik dagelijks toe.”


Veel deelnemers zochten in de trainingen nieuwe kennis en perspectieven, maar ook de verbinding met de werkpraktijk. Ilknur Dönmez, MT-lid Ondernemingsklimaat bij EZK, vond de sessie Terug aan de top juist om die reden erg interessant. “Siebe Riedstra, voormalig secretaris-generaal van JenV, vertelde wat er recentelijk bij zijn organisatie was misgegaan”, aldus Ilknur. "En vooral wat hij concreet heeft gedaan om de organisatie er weer bovenop te helpen. Het is leerzaam als er open en eerlijk wordt gesproken over gemaakte fouten en hoe je het beter had kunnen aanpakken. Het lijkt me heel waardevol om dit soort sessies vaker te organiseren.”
Deelnemers gaven de leeractiviteiten en sprekers ruim een 8