Wat kun je verwachten tijdens het vacatureproces

Procedure werving en selectie voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst.

Na het ontstaan van een vacature stelt de opdrachtgever samen met het directoraat-generaal Algemene Bestuursdienst (DGABD) een functieprofiel op met functie-eisen en het competentieprofiel. De vacature wordt meestal twee weken opengesteld op de website van de Algemene Bestuursdienst en op Werkenvoornederland.nl.

Als je geïnteresseerd bent en voldoet aan de functie-eisen, kun je via het sollicitatieformulier op Werkenvoornederland.nl reageren.

DGABD stelt een longlist op, samengesteld uit de aanmeldingen. In deze fase voert de MD-consultant van DGABD oriënterende gesprekken met diegenen die voldoen aan de eisen.

DGABD stelt een cv-presentatie op en bespreekt deze met de vacaturehouder. Op basis van de voorgaande stappen komen de opdrachtgever en DGABD tot een shortlist van kandidaten die doorgaan naar de selectiecommissie.

Je ontvangt binnen drie weken na de sluitingsdatum van de vacature bericht over het resultaat van deze eerste selectie. Ga je niet door naar de selectiecommissie, dan word je door DGABD geïnformeerd. Ben je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Dan ben je één van de kandidaten van wie het profiel het best aansluit bij wat de baan vraagt. Je krijgt dan een gesprek met de selectiecommissie.

Selectiecommissie

De selectiecommissie bestaat uit toekomstige collega’s, een collega van een ander onderdeel waarmee veel wordt samengewerkt, een ketenpartner, de MD-consultant die de vacature begeleidt en de vacaturehouder: de leidinggevende van het onderdeel van de vacature waarop je hebt gereageerd, en voorzitter van de selectiecommissie.

Het sollicitatiegesprek duurt gemiddeld 45 minuten. De laatste tien minuten zijn voor jouw vragen – solliciteren is immers tweerichtingsverkeer. Soms volgt nog een tweede sollicitatiegesprek. De vacaturehouder koppelt jou terug over de bevindingen van de selectiecommissie.

Voorbereiden

Meestal start een gesprek met de vraag naar je motivatie; een uitgelezen kans om een sterke eerste indruk te maken. De richting van de vervolgvragen kun je afleiden uit de vacaturetekst: de opgave, de criteria, publiek leiderschap. Neem die daarom aandachtig tot je tijdens je voorbereiding. Lees je ook aandachtig in op de Rijksbrede visie op publiek leiderschap:

Bereid zelf ook vragen voor om te stellen aan de selectieadviescommissie.

En dan?

Is het sollicitatiegesprek goed verlopen, maar ben je nog geen ABD-manager in schaal 15? Dan volgt de eerste keer dat je een dergelijke functie gaat vervullen een selectieassessment. Ditzelfde geldt bij de eerste keer dat je een functie als schaal 16/17 ABD-topmanager vervult of de eerste keer dat je een TMG-functie schaal 18/19 vervult.

Selectieassessment

Hiermee toetsen we objectief in hoeverre jij past bij de functie. Met persoonlijkheids– en intelligentietesten analyseren we je werk– en denkniveau. En met rollenspellen op basis van de praktijk analyseren we je reacties en competenties. De MD-consultant informeert je vooraf hoe je je kunt voorbereiden.

Ben je niet in Nederland geboren? Dan scoor je mogelijk minder goed op de meer ‘talige’ testen; daar houden we rekening mee.

Draagvlakcommissie

Na een positieve assessmentuitslag volgt een gesprek van 30 tot 60 minuten met de draagvlakcommissie: een afvaardiging van toekomstige collega’s. Tijdens dit gesprek onderzoek je over en weer of er een klik is. Verwacht vragen over je stijl van leidinggeven en samenwerken, je visie op de opgave, je bijdrage aan de cultuur en wat jij kunt toevoegen aan het managementteam. Bereid ook voor dit gesprek ook zelf vragen voor.

Arbeidsvoorwaardengesprek

Ten slotte volgt een arbeidsvoorwaardengesprek door het vacaturehoudende ministerie. Hierin overleg je over je arbeidsvoorwaarden – binnen de range van wat er in de vacaturetekst staat.

AIVD-onderzoek

Bij sommige functies hoort een AIVD-onderzoek. Dat staat dan al in de vacaturetekst.

Communicatie benoeming

De uiteindelijke benoeming wordt zowel door het betrokken ministerie als door DGABD via verschillende kanalen gecommuniceerd.

Nog vragen?

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met de MD-consultant die in de vacaturetekst vermeld staat.