Leon van Halder Overheidsmanager van het Jaar 2013

Leon van Halder, secretaris-generaal van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is op 4 november 2013 gekozen tot Overheidsmanager van het Jaar. De prijs is toegekend voor zijn functie als directeur generaal Curatieve Zorg, die hij tot 1 november 2013 bekleedde.

Juryvoorzitter Johan Remkes maakte dit bekend bij de uitreiking van de OverheidsAwards in de Ridderzaal te Den Haag. De minister van Wonen en Rijksdienst Stef Blok reikte de award uit.

Veelzijdig en inhoudelijk bevlogen overheidsman

Het juryrapport meldt over Leon van Halder dat hij een teamspeler is, die zijn medewerkers op inhoud inspireert en weet het beste uit hen te halen. Hij is een veelzijdig en inhoudelijk bevlogen overheidsman. Onder politieke regie van de minister van VWS is mede dankzij hem een reductie van 3,5% doorgevoerd en is overeenstemming bereikt met de vele spelers binnen de curatieve zorg. Als architect van de akkoorden ging hij lastige gesprekken met de verschillende leden persoonlijk aan en door zijn manier van handelen zijn - ondanks pijnlijke beslissingen voor de sector - belangrijke convenanten afgesloten.

Samen met zijn team is draagvlak gecreƫerd en konden moeilijke opdrachten worden uitgevoerd. Daarmee is voor de Cure, die bol staat van immense maatschappelijke vraagstukken, een stabiele uitgangspositie geschapen die noodzakelijk is om te komen tot een kwalitatief hoogwaardige, duurzame en betaalbare gezondheidszorg.

Overheidslezing 2013

Jurylid Bernard Wientjes (VNO-NCW) hield de jaarlijkse Overheidslezing waarin hij sprak over het niet langer functioneren van de governance van ons politieke systeem. Veel partijen, wisselende coalities en korte houdbaarheid van kabinetten, maken lange termijn beleid volgens hem steeds moeilijker. Wientjes pleitte voor de invoering van een kiesdrempel en noemde het afsluiten van breed gedragen akkoorden misschien wel het beste recept voor een lange termijn strategie.

Beste overheidsorganisatie

De Beste OverheidsOrganisatie (een selectie door de Vereniging voor Overheidsmanagement) was de gemeente Deurne, omdat zij de Pecunieprijs van de VNG hebben gewonnen. Een slimmer manier van bezuinigen, die ze vervolgens over meerdere beleidsterreinen hebben kunnen uitbreiden. Zij dingen mee naar de European Public Sector Award (EPSA).

Genomineerden Jonge Ambtenaar van het Jaar

Tijdens de bijeenkomst werden ook de genomineerden voor de Verkiezing van Jonge Ambtenaar van het Jaar bekendgemaakt: Tijmen Smit (gemeente Haarlemmermeer), Stefanie Schuddebeurs (ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties), Maarten Sinnema (gemeente Diemen), Imara Antonius (gemeente Utrecht) , Wybren Jorritsma (provincie Friesland), Ellemieke van Doorn (Rijkswaterstaat), Maarten Verkerk (waterschap AA&Maas) en Joyce Heijne (gemeente Den Haag).