Martin Berendse benoemd tot directeur/bestuurder Openbare Bibliotheek Amsterdam

De Raad van Toezicht van de Openbare Bibliotheek Amsterdam heeft Martin Berendse per 1 juli 2014 benoemd tot directeur/bestuurder van de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Hij neemt dan afscheid van het Nationaal Archief en volgt de vertrekkende directeur/bestuurder Hans van Velzen op.

Martin Berendse

Martin Berendse is sinds 2008 algemene rijksarchivaris en algemeen directeur van het Nationaal Archief, een agentschap van het ministerie van OCW . Daarvoor was hij onder andere directeur Kunsten bij het ministerie van OCW en vervulde hij verschillende functies in de theatersector. Hij werd in 2010 gekozen tot president van de International Council on Archives, de wereldorganisatie van archiefinstellingen en –professionals.

Martin Berendse: 'Ik heb dubbele gevoelens bij dit nieuws: ik verheug me zeer op mijn nieuwe functie in Amsterdam, maar zal het Nationaal Archief, de Regionale Historische Centra en nationale en internationale archiefsector met pijn in het hart verlaten".

De Openbare bibliotheek Amsterdam (OBA) is de grootste openbare bibliotheekorganisatie van Nederland. De OBA is sterk verbonden met het maatschappelijke en culturele leven in de stad en trekt jaarlijks honderdduizenden bezoekers.

Martin Berendse studeerde Nederlands Recht aan de Universiteit van Utrecht.