TMG-dag 2018: de maatschappelijk opgave voorop

Bureau ABD organiseerde donderdag 6 september voor de derde keer de jaarlijkse bijeenkomst voor de topmanagementgroep (TMG) die bestaat uit secretarissen-generaal, directeuren-generaal, inspecteurs-generaal en enkele daarmee gelijkgestelde functies aan de top van de Rijksdienst.

Albert Jan Kruiter

Ruim 50 TMG-leden kwamen bij elkaar in de Glazen Zaal in Den Haag om met elkaar te spreken over de uitdagingen die ze in hun dagelijks werk tegenkomen, en hoe ze daarbij de maatschappelijke opgave voorop kunnen houden. Dagvoorzitter was Albert Jan Kruiter van het Instituut voor Publieke Waarden.

“De maatschappelijk opgave definiëren, dat lukt nog wel”, aldus Kruiter, “maar het organiseren daarvan, is het vak van de topambtenaren.” Maar Kruiter hield ze ook voor, dat dat niet eenvoudig wordt: “Er bestaat weinig kennis over hoe dit op stelselniveau moet, dus het is ook aan uzelf als topambtenaren om die kennis te ontwikkelen. Vandaag maken wij daarin een stap vooruit.”

Bram de Klerck, directeur-generaal voor de Algemene Bestuursdienst, gaf een eerste aanzet. “Je kan de maatschappij niet voorop zetten door te zenden, of beperkt ruimte voor discussie te laten. Nee, daarvoor moet je echt in gesprek,” aldus de Klerck in zijn openingswoord. “Als we de maatschappelijke opgave voorop willen zetten, zullen we meer moeten samenwerken, binnen de Rijksoverheid, met andere overheden en maatschappelijke partners.”

Vervolgens gingen de TMG’ers uiteen voor workshops onder leiding van een collega-TMG’er en een gast uit het bedrijfsleven, de wetenschap of van een andere overheid. Voortbordurend op het thema hadden de workshops onderwerpen zoals “Van het gas los! Dilemma's bij de energietransitie” of “Toezicht in een wetgevingsvacuum: dierenwelzijn & innovatie in de vleessector”.