ABD Masterclass Europa: Inspiratie en uitwisseling in Brussel

Tijdens de tropische dagen in juni hebben dertien ABD’ers deelgenomen aan de 2-daagse Masterclass Brussel. Dit 2-daags programma sluit naadloos aan op Rijksvisie op leren en professionaliseren dat kennis opbouwen plaatsvindt in sociale interactie en altijd context gebonden is. Binnen de Brusselse EU-context viel er voor onze ABD’ers veel te leren en tegelijkertijd deed iedereen unieke ervaringen op in het ‘buitenland’.

Onderweg naar de verschillende EU-organisaties lopen de deelnemers langs de volle Brusselse terrassen ‘waar het allemaal gebeurt’ en maakt men kennis met de strenge toegangsprocedure van het Europees Parlement en de Europese Commissie. Eenmaal binnen start het veeleisende programma en staan gesprekken gepland met onder meer leden van de Permanente vertegenwoordiging en het Europees Parlement. Ook een gesprek met Tony Agotha, lid van het kabinet van Eerste Vicevoorzitter Frans Timmermans was onderdeel van het programma.

Deelnemers zijn enthousiast. “Ik vond het inspirerend meer te leren over de werking van Europa en de complexiteit waar de Commissie, Raad en Permanente Vertegenwoordiging in zit. Je kunt daar als uitvoeringsorganisatie input op leveren, de mensen staan hier open voor uitwisseling, er is nog winst te behalen.” Henk Brouwer (JenV).

Een belangrijk onderdeel van het programma vormen de maatwerk gesprekken met de Europese Counterparts. Hiermee is ook een directe koppeling gemaakt van Brussel naar de eigen praktijk. “Het gesprek met de Europese Counterpart van de PV was naast informatief, ook praktisch en functioneel in strategische uitwisseling die ik gelijk meeneem”, vertelt Monique Commelin (JenV). Monique vervolgt, “Ik heb veel meer inzicht in hoe Europa werkt maar ook wel dat Brussel een bubbel is en vraag me tegelijk hierbij af of de verbinding met het Haagse voldoende is.

De Masterclass is verzorgd door Bureau ABD in samenwerking met moduleleiders Robert Farla (BZ) en Marc Gerritsen (BZ): “Deze groep doet actief aan de discussie mee en je ziet dat ook de Brusselse gesprekspartners het heel interessant vinden om met deze groep ABD’ers in gesprek te gaan. Wij willen met deze Masterclass de ogen openen hoeveel beïnvloedingsmogelijkheden iedereen heeft om in Brussel onze belangen veilig te stellen.”

Ook belangstelling voor de Masterclass Brussel dit najaar?

Houd de site in de gaten voor de volgende uitvoering die eind 2019 wordt ingepland.