OESO-conferentie: topambtenaren als maatschappelijk partner

Bureau Algemene Bestuursdienst organiseerde 6 en 7 november samen met de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) de conferentie “Senior Civil Servants as Societal Partners: creating greater public value alongside stakeholders.” Nederland is lid van het OESO Network on leadership. Dat netwerk houdt vier bijeenkomsten over publiek leiderschap, en na Helsinki, Dublin en Ottawa werd de afsluitende bijeenkomst gehouden in Den Haag.

Deelnemers waren topambtenaren uit Australië, Canada, Denemarken, Estland, Finland, Ierland, Israel, het Verenigd Koninkrijk, en natuurlijk Nederland. Tijdens de conferentie brachten enkele landen casussen in, waarna de deelnemers die in intervisie bespraken.

“Onze focus bij de Nederlandse casus, om de rol van de topambtenaar als maatschappelijk partner te verkennen, was interessant en stemde tot nadenken,” aldus Simon Claydon, directeur personeelsbeleid van de Britse douane en voorzitter van de werkgroep
Chair of the OECD’s Public Management & Group Working Party, “Zeker nu de wereld om ons heen steeds meer eist van onze publieke instellingen, proberen we te bepalen welke capaciteiten nodig zijn voor publiek leiderschap. Onze burgers verwachten van ons dat we steeds meer betrokken raken, en we moeten samen overeenkomen welke vaardigheden daarvoor nodig zijn.”

Bram de Klerck, directeur-generaal voor de Algemene Bestuursdienst, wees er op dat een sterke mening over publiek leiderschap van alle tijden is, van Johan de Witt tot de protesten op het Malieveld die letterlijk voor de deur van de conferentie plaatsvonden. “Conferenties als deze dragen bij aan beter publiek leiderschap, juist omdat we hier onze meningen delen. Die dialoog moeten we blijven voeren, binnen en buiten de overheid.”