ABD Pro van start: Verstandig veranderen

Ruim 50 leidinggevenden waren op 13 november aanwezig bij de eerste kennismiddag voor ABD-managers op het gebied van organisatie- en verandermanagement. Bureau ABD organiseert deze bijeenkomsten onder de naam ABD Pro.

Deze kennismiddag ging over Verstandig veranderen. Jelger Spijkerboer van de Stichting Interuniversitair Centrum voor Organisatie- en Veranderkunde ging met de deelnemers aan de slag met vragen als: ‘Op welke manier kijk je naar organisaties en organisatievraagstukken en welke hulpmiddelen gebruik je hierbij?’. De focus die hij daarbij hanteert is de diagnose: 'Want als de diagnose niet helder is, dan is je oplossing vooral een lucky shot'.

Vervolgens nam hij de deelnemers mee in zijn Veranderkompas, waarin hij drie stappen onderscheidt: diagnosticeren, redeneren en interveniëren. Dit kompas is bedoeld om de deelnemers handvatten te geven bij veranderingen. Alle managers hebben te maken veranderingen. Het veranderkompas is bedoeld om dit proces stevig en methodisch vorm te geven. Met de basisvragen: Wat (is de vraag), Waar toe (waar moet dit toe leiden) en Wie (wil dit). Vragen die geen universeel antwoord kennen maar in elke verandering weer een ander antwoord kennen.

Intuïtie en vakkennis = vakmanschap

In de verdiepingssessies die binnenkort in kleine groepen plaatsvinden kunnen deelnemers hun eigen vraagstukken met collega’s bespreken onder leiding van Jelger Spijkerboer.

De volgende kennismiddag met de titel ‘Macht en politiek handelen' door Daan Sorgeloos (SIOO) vindt plaats op 20 november.