Reflectie op de toeslagenaffaire

Bureau ABD organiseerde dinsdag 3 februari een reflectiebijeenkomst voor de Topmanagementgroep over het verslag van de Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag. De impact van de gevolgen van het handelen van de overheid in deze casus zijn groot. Het is belangrijk dat naast de reflectie en het aanpassen van beleid en uitvoering bij de betrokken organisaties ook de gehele top van de Rijksdienst met elkaar in gesprek gaat om te reflecteren en te leren.

Martijn van der Steen en Carsten Herstel

Op 3 februari zijn 60 TMG’ers met elkaar hierover online in gesprek gegaan. Martijn van der Steen, co-decaan bij de NSOB, legde in gesprek met tafelvoorzitter Carsten Herstel een aantal vragen op tafel over de rol van en het professioneel handelen van het topmanagement. De dilemma’s waren onder andere: Hoe houd je focus op dat wat je niet kan zien? Hoe houd je een open mind wanneer de waan van de dag en hoeveelheid werk alle aandacht opslokt? Hoe bied je voldoende tegenspraak vanuit eigen professionaliteit tegenover loyale uitvoerig van beleid? Hoe kunnen wij als topambtenaren voldoende ‘critical friends’ voor elkaar zijn?

In kleine groepjes vonden vervolgens indringende gesprekken plaats. Aan de orde kwamen zaken als: Hoe zorgen wij ervoor dat we signalen eerder zien die nog niet altijd onderbouwd kunnen worden, maar wel wezenlijk zijn voor een goed functionerende Rijksdienst? Hoe zorgen we ervoor dat meer transparantie ook daadwerkelijk leidt tot een betere verantwoording? Hoe nemen we daarin gezamenlijk onze verantwoordelijkheid?

Deze online bijeenkomst was onderdeel van de reguliere TMG-reflectiecyclus; de reeks van gesprekken die met de gehele top van de Rijksdienst met enige regelmaat gehouden worden. Dit onderwerp zal daar nog een paar keer in terug komen.