Ton Hugens directeur Publieke instituties en control van de Inspectie Leefomgeving en Transport

Ton Hugens start op 1 september 2021 als directeur Publieke instituties en control van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

Ton Hugens

De directeur Publieke instituties en control is tevens de CFO van de ILT en verantwoordelijk voor de afdelingen die gericht zijn op hoe de ILT het doet als organisatie (financiën, control, juridische zaken). Daarnaast is hij verantwoordelijk voor het toezicht op publieke instellingen (Defensie, drinkwaterbedrijven, etc.) en de afdeling Flexpool van de ILT. De directeur is tevens de directeur van de Autoriteit Woningcorporaties die als autoriteit namens de minister van Binnenlandse Zaken toezicht houdt op de corporaties.

Ton Hugens volgt Kees van Nieuwamerongen op die per 1 mei 2021 is begonnen als kwartiermaker Inspectie Belastingdienst, Douane en Toeslagen.

Drs. A.L.J. (Ton) Hugens is sinds 2018 directeur Uitvoering Sociaal Medische Zaken bij het UWV. Eerder was hij onder meer directeur Bedrijfsvoering bij het Hoogheemraadschap Hollands-Noorderkwartier en directeur Dienst Wijken bij de Gemeente Zaanstad. Momenteel heeft Ton als voorzitter van de Auditcommissie zitting in de Raad van Commissarissen van Woningcorporatie Parteon in Zaanstad. Deze nevenfunctie zal hij beëindigen omdat deze niet verenigbaar is met de functie van directeur Autoriteit Woningcorporaties.

Ton Hugens heeft de Koninklijke Militaire Academie afgerond, studeerde Bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit en behaalde een MBA aan de Rotterdam School of Management.

Jan van den Bos, inspecteur-generaal van de ILT is blij met de komst van Ton naar de ILT: 'Ton brengt een mooie diverse ervaring naar de ILT, bestaande uit ruime management- en bedrijfsvoeringservaring, zowel in een grote uitvoeringsorganisatie als bij verschillende gemeenten. Als ervaren leidinggevende in meer overheidssectoren weet Ton als geen ander hoe belangrijk mensen zijn. Samen dingen voor elkaar krijgen boeit en bindt hem. Ik heb Ton in de aanloop naar deze benoeming leren kennen als benaderbaar, analytisch sterk, betrokken en verbindend met een goed gevoel voor het samenspel tussen politiek, beleid, uitvoering, inspectie en externe partijen. Mijn verwachting is dat Ton goed in staat is om in dat samenspel de gewenste resultaten te behalen. Dat maakt Ton de aangewezen persoon voor deze functie en daarom heet ik hem van harte welkom bij de ILT”.

Ton Hugens is verheugd met zijn benoeming bij de ILT: 'In mijn vorige banen en RVC-rol bij een woningbouwcorporatie heb ik van dichtbij meegemaakt wat de ILT doet en welke waarden zij in Nederland vertegenwoordigt. Het is mede om deze reden dat ik graag een bijdrage wil leveren aan goed toezicht op publieke instituties. De ILT voelt hierbij voor mij als het samenkomen van ervaringen die ik in voorgaande banen heb opgedaan. Tegelijkertijd neem ik ook afscheid van een organisatie waar ik erg trots op ben en waar ik bijna vier jaar met veel plezier heb gewerkt wat maakt dat ik mijn collega’s bij het UWV zeker zal gaan missen.'

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. De werving en selectie voor deze benoeming is gedaan door Bureau ABD en de Inspectie Leefomgeving en Transport met betrokkenheid vanuit het ministerie van BZK. Vacatures die Bureau ABD faciliteert worden breed bekendgemaakt en iedereen mag solliciteren.