Pieter Bouwhuis hoofd Btw en Overdrachtsbelasting bij Financiën

Pieter Bouwhuis wordt hoofd Btw en Overdrachtsbelasting bij het directoraat-generaal voor Fiscale Zaken (DGFZ) van het ministerie van Financiën. De benoeming gaat in per 1 oktober 2021. 

portretfoto Pieter Bouwhuis

Bij het directoraat-generaal (DG) Fiscale Zaken wordt gewerkt aan een maatschappelijk relevant en een voor burger en ondernemer begrijpelijk en uitvoerbaar stelsel van belastingen, toeslagen en douaneregelingen. Het afdelingshoofd Btw en overdrachtsbelasting geeft leiding aan een team van circa 12 medewerkers, voornamelijk fiscalisten. Zij ontwikkelen nationaal beleid, zetten dit om in wetgeving en onderhandelen en implementeren Europese wet- en regelgeving. Dit vraagt om nauwe samenwerking zowel binnen het directoraat DG Fiscale Zaken, als met de belastingdienst, andere departementen en overige belanghebbenden. De kennis en ervaring die hiervoor nodig is sluit goed aan bij het profiel van Pieter.

‘Met Pieter haalt DGFZ een expert binnen op het werkterrein van btw en overdrachtsbelasting. Pieter heeft daarnaast een duidelijke visie op leiderschap en wil door middel van het faciliteren en coachen van medewerkers met het team tot resultaten komen. Pieter is sterk gericht op het verbinden en samenwerken.’ Aldus Reijer Janssen, directeur Verbruiksbelastingen, Douane en Internationale Aangelegenheden.

Pieter Bouwhuis: ‘Het is zonder meer een eer om leiding te mogen gaan geven aan de afdeling waar ik bijna 25 jaar geleden mijn loopbaan ben gestart en om na diverse omzwervingen terug te keren bij DGFZ. Ik kijk ernaar uit om met het team enthousiaste en leuke mensen onder andere aan te slag te gaan met vakmanschap, een thema waar DGFZ op dit moment volop mee bezig is’.

Drs. P.A. (Pieter) Bouwhuis is momenteel werkzaam als landelijk vaktechnisch coördinator omzetbelasting bij de Belastingdienst. Daarnaast werkt hij als docent aan de Universiteit Leiden. Hij studeerde Fiscale Economie aan de Rijksuniversiteit Groningen.

De werving en selectie voor deze benoeming is gedaan door Bureau ABD en het ministerie van Financiën. De vacature is opengesteld via de kanalen van Bureau ABD.