Jaklien de Jong afdelingshoofd Douane bij Financiën

Jaklien de Jong wordt afdelingshoofd Douane bij het directoraat-generaal voor Fiscale Zaken van het ministerie van Financiën. De benoeming gaat in per 20 september 2021.

Jaklien de Jong

Bij het directoraat-generaal Fiscale Zaken (DGFZ) wordt gewerkt aan een maatschappelijk relevant en een voor burger en ondernemer begrijpelijk en uitvoerbaar stelsel van belastingen, toeslagen en douaneregelingen. Het Hoofd Douane maakt samen met een team medewerkers nationale wet en regelgeving op het terrein van de Douane en sluit bilaterale Douaneverdragen. Verder onderhandelt de afdeling in de EU over onder andere Douane-verordeningen en bij de Werelddouane-organisatie over multilaterale afspraken. De kennis en ervaring die hiervoor nodig is sluit goed aan bij het profiel van Jaklien.

'Jaklien is gedreven en gemotiveerd om de nieuwe Douane-afdeling verder op te bouwen. Het bewaken van vakmanschap, het oog hebben voor de uitvoering en een goede samenwerking binnen de afdeling en met alle stakeholders past haar uitstekend. Naast haar verbindende stijl en relevante ervaring brengt Jaklien een waardevol netwerk mee uit (leidinggevende) posities bij zowel de Douane als op Financiën’, aldus Reijer Janssen, directeur Verbruiksbelastingen, Douane en Internationale aangelegenheden.

Jaklien: ‘De Douane doet zeer belangrijk werk voor Nederland. Ik kijk ernaar uit om als hoofd van de nieuwe afdeling Douane, samen met de collega’s, daaraan een bijdrage te leveren. De komende periode zal de rol van DGFZ als (gecoördineerd) opdrachtgever van de Douane nader ingevuld en versterkt moeten worden. Een mooie uitdaging om mee aan de slag te gaan!’

Mr. Drs. J. (Jaklien) de Jong is op dit moment teamleider Niet-fiscaal en Accijns bij de afdeling Handhavingsbeleid, Douane Landelijk Kantoor. Daarvoor was zij Coördinerend beleidsmedewerker, tevens plv. Hoofd Europese en Douane aangelegenheden bij de directie Algemene Fiscale Politiek van het ministerie van Financiën.

Jaklien studeerde Rechten en Economie in Bedrijf en Maatschappij en Economisch Publiek- en Bedrijfsrecht aan de Universiteit Utrecht en haalde haar Postmaster in EU Customs Law aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zij volgde het Management Talenten Programma Financiën bij Ardis.

De werving en selectie voor deze benoeming is gedaan door Bureau ABD en het ministerie van Financiën. De vacature is opengesteld via de kanalen van Bureau ABD.