Niels Obbink algemeen directeur Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst

Niels Obbink wordt vanaf 1 oktober 2021 algemeen directeur van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) bij de Belastingdienst bij het ministerie van Financiën. Hij vervulde deze functie sinds 1 februari al op ad-interim-basis vanuit ABDTOPConsult.

Niels Obbink

Directeur-generaal Peter Smink toont zich ingenomen met de benoeming van Niels Obbink: 'Ik ben blij dat Niels deze spilfunctie gaat vervullen. Hij heeft ruime ervaring in het inlichtingen- en opsporingswerk. En ook als directeur en leidinggevende van meerdere belangrijke overheidsdiensten. Ook de FIOD kent hij intussen al goed. Wat mij betreft dus de juiste man op de juiste plek, om samen met alle FIOD-collega’s zijn schouders te zetten onder de belangrijke taak van de FIOD.'

Niels Obbink: ‘Met veel enthousiasme zet ik mijn verantwoordelijkheid structureel voort, voor dé opsporingsdienst voor fiscale en financiële criminaliteit. Met ruim 1.600 medewerkers bij de FIOD innovatief samenwerken aan een fraudebestendige samenleving, dat is een mooie maatschappelijke opgave.

Aanpakken van georganiseerde criminaliteit als witwassen, ondermijning, fiscale fraude en corruptie, kan alleen door op te sporen met effect en impact. En ook door (inter)nationaal nauw samen te werken met alle publieke en private ketenpartners. We moeten ook duurzaam inzetten op het traceren en afpakken van crimineel vermogen. Daarbij wil ik graag verder bouwen aan een wendbare, gedigitaliseerde, datagedreven en intelligence-gestuurde FIOD, waarin het veilig werken is.'

Drs. N.S.T. (Niels) Obbink was vanuit ABDTOPConsult eerder programmadirecteur-generaal COVID-19. Daarvoor vervulde hij de functie van hoofddirecteur Financieel Economische Zaken bij het ministerie van Financiën. Eerder was hij onder meer directeur Financieel Economische Zaken bij het ministerie van Economische Zaken en directeur Inlichtingen- en Opsporingsdienst bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Daarvoor was hij in diverse (leidinggevende) functies werkzaam in het werkveld van het toenmalige ministerie van Justitie.

Niels begon zijn loopbaan bij de Koninklijke Marine. Hij volgde de opleiding tot beroepsofficier aan het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM) in Den Helder. Als onderdeel van deze opleiding behaalde hij aansluitend een doctoraal Bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.