Maarten Smit programmadirecteur bij ministerie van Financiën

Maarten Smit wordt met ingang van 1 januari 2022 benoemd tot programmadirecteur van de programmadirectie voor het Nederlands Herstel- en Veerkrachtplan (Recovery and Resilience Plan).

Deze tijdelijke programmadirectie valt onder de Generale Thesaurie en zal de komende periode, in overleg met  stakeholders, het Nederlandse Herstel- en Veerkrachtplan opstellen, het met de Europese instellingen afstemmen en de implementatie monitoren en coördineren. Dit zal gebeuren in nauwe samenwerking met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en andere betrokken departementen.

Het Nederlands Herstel- en Veerkrachtplan is onderdeel van de Recovery and Resilience Facility  uit het tijdelijke NextGenerationEU Covid-herstelinstrument. Alle Europese lidstaten dienen hiervoor een plan in dat zowel investeringen als hervormingen bevat. Voor Nederland is er ca. € 5,9 miljard beschikbaar.

Thesaurier Generaal Christiaan Rebergen: "Ik ben ontzettend blij dat Maarten deze functie gaat vervullen. Hij heeft het ideale profiel voor deze functie met zijn ervaring in de Nederlandse en Europese politieke besluitvorming en zijn kennis van de uitdagingen op het gebied van groei, klimaat en digitalisering."

Maarten Smit: "Ik kijk ernaar uit om samen met een nieuw team van enthousiaste en betrokken professionals vorm te geven aan het Nederlandse Herstel- en Veerkrachtplan. In goede afstemming is het de ambitie om te komen tot een plan met gerichte hervormingen en investeringen die de noodzakelijke transities bevorderen, de economische veerkracht versterken en de sociale effecten van de crisis beperken."

Maarten Smit is momenteel MT-lid en hoofd Economische Zaken en Klimaat bij de Permanente Vertegenwoordiging van Nederland bij de EU in Brussel. Hiervoor was hij lid van het Kabinet van Eerste Vice-President Frans Timmermans bij de Europese Commissie en daarvoor onder andere senior beleidsadviseur bij de directie begrotingszaken van het Ministerie van Financiën.

Deze vacature was niet opengesteld, want er was snel iemand nodig en de organisatie had al een geschikte kandidaat.