Annemarie Wennekers hoofd Rechtstoepassing bij de inspectie Belastingen, Toeslagen en Douane

Annemarie Wennekers is per 14 februari 2022 benoemd als hoofd Rechtstoepassing bij de inspectie Belastingen, Toeslagen en Douane van het ministerie van Financiën.

De afdeling Rechtstoepassing is de agendabepaler en de kwaliteitsbewaker van de inspectie. De IBTD dient een eigen toetsingskader te definiëren op basis van wat verstaan wordt onder ‘rechtsstatelijk handelen door de overheid’ en ‘het hanteren van de menselijke maat’. Dit toetsingskader zal in beweging blijven en continu aangepast moeten worden aan maatschappelijke ontwikkelingen, verwachtingen van burgers en de veranderende rol van de overheid.

Kees van Nieuwamerongen, kwartiermaker IBTD: “Annemarie heeft als gedragswetenschapper brede werk- en onderzoekservaring opgedaan. Haar meest recente werkzaamheden op het terrein van vraagstukken over het functioneren van de democratische rechtstaat en de betekenis daarvan voor het welzijn van inwoners van Nederland en de kwaliteit van onze samenleving, sluiten naadloos aan bij de opgave waar onze beginnende inspectie voor staat.”

Annemarie: "Ik heb er veel zin in om in februari 2022 te starten als afdelingshoofd bij de nieuwe Inspectie Belastingen, Toeslagen en Douane. Als afdeling Rechtstoepassing gaan we aan slag met de belangrijke taak de onderzoeksagenda van de inspectie vorm te geven. Dit mede op basis van signalen bij burgers, bedrijven en medewerkers van de uitvoeringsdiensten en ministerie. Graag zet ik mijn ervaring met het uitvoeren en aansturen van onderzoek naar maatschappelijke opgaven in Nederland en mijn gedragswetenschappelijke kennis hiervoor in.”

Dr. A. (Annemarie) Wennekers is op dit moment programmaleider en lid managementteam bij het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en freelance docent voor de Rijksacademie voor Financiën, Economie en Bedrijfsvoering en de Koninklijke Nederlandse Beroepsvereniging van Accountants. Daarvoor was zij senior wetenschappelijk medewerker bij het SCP.

Annemarie studeerde psychologie en vervolgens gedragswetenschappen aan de Radboud Universiteit Nijmegen, behaalde een master sociale wetenschappen in Chicago en behaalde haar doctoraal gedragswetenschappen aan de Radboud Universiteit Nijmegen waar zij ook gepromoveerd is.

De werving en selectie voor deze benoeming is gedaan door Bureau ABD en de inspectie Belastingen, Toeslagen en Douane van het ministerie van Financiën. De vacature is zoals gebruikelijk breed bekendgemaakt, zodat iedereen kon solliciteren.