Marieke Twigt-Van der Kaaden afdelingshoofd Strategie en Beleid bij het Centraal Justitieel Incassobureau

Marieke Twigt-Van der Kaaden wordt per 1 februari 2022 afdelingshoofd Strategie en Beleid bij het Centraal Justitieel Incassobureau bij het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Marieke Twigt-Van der Kaaden

Het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) is expert in persoonsgericht Innen & Incasseren. Denk aan verkeersboetes, bestuurlijke boetes en overheidsincasso’s van bijvoorbeeld DUO, CAK en UWV. Daarnaast is het CJIB regisseur in de executieketen voor alle strafrechtelijke beslissingen. Zoals geldelijke sancties, maar ook werkstraffen, maatregelen en gevangenisstraffen. Hiermee zorgen we, door het voeren van de operationele regie, voor meer grip en zicht binnen de executieketen. Onze directe ketenpartners zijn dus erg divers. Denk onder meer aan het Openbaar Ministerie, de Politie, de reclassering, DJI, maar ook CAK, DUO en bijvoorbeeld het Agentschap Telecom. Het werkveld is daarmee complex en dynamisch. Hoewel het CJIB in Leeuwarden is gevestigd, is politiek Den Haag iedere dag erg dichtbij en werken we nauw samen met de departementen. Zeker als het gaat om aankomende wet- en regelgeving.

De afdeling Strategie en Beleid is dé adviserende en ondersteunende afdeling voor de directie van het CJIB. De afdeling werkt ten behoeve van de drie directies van het CJIB (Dienstverlening & Incasso, Executie en IT & Bedrijfsvoering) en werkt nauw samen met het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Albert Hazelhoff, algemeen directeur van het CJIB kijkt uit naar de samenwerking met Marieke: 'Marieke heeft veel ervaring als leidinggevende en als zodanig ook belangrijke verandertrajecten begeleid. We denken dat we met Marieke een afdelingshoofd hebben gevonden die de implementatie van het strategisch meerjarenplan inclusief de veranderopgave kan begeleiden. Ook verwachten we dat Marieke op een goede manier invulling kan geven aan de taken van het hoofd Strategie & Beleid. Een belangrijk onderdeel hiervan is het onderhouden van een goede relatie met het JenV-departement. Wij zijn blij met de komst van Marieke.'

Marieke ziet ernaar uit om te beginnen in Leeuwarden: 'Ik kijk er enorm naar uit om aan de slag te gaan in deze nieuwe baan. Mede door hybride werken kan ik mijn horizon verbreden naar het CJIB. Het CJIB heeft namelijk eerder al mijn interesse gewekt. Tijdens een werkbezoek raakte ik onder de indruk van de vooruitstrevendheid van de organisatie en het enthousiasme en betrokkenheid van collega’s.'

Binnen het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft Marieke verschillende functies bekleed en projecten uitgevoerd. Sinds 1 mei 2020 is zij afdelingshoofd Benoemingen, Burgercorrespondentie, Ondersteuning en Parlementaire zaken. Daarvoor gaf Marieke ruim vijf jaar leiding aan de afdeling Administratief- Juridische Ondersteuning.

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. De werving en selectie voor deze benoeming is gedaan door MD van het CJIB in samenwerking met Bureau ABD en de algemeen directeur van het CJIB. Vacatures die Bureau ABD faciliteert worden breed bekendgemaakt en iedereen mag solliciteren.