Jan Dobbelaar MT-lid Directie Rechtshandhaving en Criminaliteitsbestrijding bij JenV

Jan Dobbelaar wordt per 1 februari 2022 benoemd als MT-lid Directie Rechtshandhaving en Criminaliteitsbestrijding van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. De afgelopen periode heeft hij deze functie succesvol waargenomen.

Het MT-lid Directie Rechtshandhaving en Criminaliteitsbestrijding (DRC) geeft, samen met de andere leden van het MT, leiding aan de directie als geheel. DRC draagt bij aan het creëren van veiligheid door het bevorderen van rechtshandhaving en het terugdringen van criminaliteit door middel van eigentijdse preventie, handhaving en opsporing en vervolging. De organisatie van de directie zal de komende tijd in beweging zijn. De ambitie is om wendbaarder en meer opgavegericht te werken. Voorlopig geeft het nieuwe MT-lid DRC leiding aan de afdeling Fraude en ordening, waar belangrijke maatschappelijke opgaven liggen op het vlak van integrale aanpak van fraude, handhaving van verkeersveiligheid, aanpak van corruptie en fraude, en de bestrijding van milieucriminaliteit.

Lisette de Bie, Directeur Rechtshandhaving en Criminaliteitsbestrijding: 'Ik ben blij met de komst van Jan bij het MT DRC. Hij is vertrouwd met de complexe omgeving van de maatschappelijke opgaven waarvoor we aan de lat staan; van strafrechtketen tot private sector, van internationaal tot nationaal en lokaal. Hij heeft een goed gevoel voor het samenspel tussen politiek, beleid en uitvoering. Jan heeft als waarnemend hoofd ook laten zien een goed oog te hebben voor de medewerkers en hun ontwikkeling en hij zet zich er voor in om op een verbindende en enthousiaste manier samen met de medewerkers de organisatie van de directie verder te ontwikkelen.'

Jan Dobbelaar: 'Rechtshandhaving en criminaliteitsbestrijding zijn de rode draad in mijn loopbaan en die kan ik nu voortzetten bij DRC. Ik wil me vooral gaan inzetten voor een integrale aanpak, met als doel om criminaliteit zo veel als mogelijk te voorkomen: preventie is effectiever dan bestrijding achteraf. Daarvoor is intensieve samenwerking met externe partijen, innovatie en creativiteit nodig. Ook vind ik het zeer interessant om een bijdrage te leveren aan de verandering die de directie wil doormaken om wendbaarder te worden en meer een regisseursrol te pakken bij de criminaliteitsbestrijding. Allemaal prachtige strategische uitdagingen, met een directie die ik goed ken en medewerkers die ik erg waardeer om hun kennis, kunde en collegialiteit.'

Jan Dobbelaar was, voordat hij waarnemend afdelingshoofd werd, coördinerend beleidsmedewerker bij DRC en onder meer verantwoordelijk voor het interceptiebeleid. Eerder adviseerde hij over de aanpak van ondermijnende en georganiseerde criminaliteit bij het ministerie van Justitie en Veiligheid en daarvoor bij het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie. Zijn carrière begon hij als onderzoeker-adviseur bij het COT, Instituut voor crisis- en veiligheidsmanagement. Jan Dobbelaar studeerde criminologie aan de Universiteit Leiden en rechten aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. De werving en selectie voor deze benoeming is gedaan door Bureau ABD en DG Rechtspleging en Rechtshandhaving van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Vacatures die Bureau ABD faciliteert worden breed bekendgemaakt en iedereen mag solliciteren.