Alle Dorhout directeur Inlichtingen AIVD bij BZK

Alle Dorhout wordt met ingang van 1 september 2022 directeur Inlichtingen van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst bij het ministerie van Binnen­landse Zaken en Koninkrijksrelaties. Daaraan voorafgaand zal hij een uitgebreid introductieprogramma volgen bij de AIVD.

Alle is sinds 2017 directeur van de directie Sub-Sahara Afrika van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Eerder was hij ambassadeur in algemene dienst en speciaal gezant voor terrorismebestrijding. Tussen 2013 en 2017 was hij bij de Dienst Koninklijk Huis gedetacheerd als ceremoniemeester van Zijne Majesteit de Koning. Daarvoor was Alle hoofd van de politieke afdeling van de permanente vertegenwoordiging van Nederland bij de Verenigde Naties in New York.

Erik Akerboom, directeur-generaal AIVD, kijkt uit naar zijn komst: 'Alle is van vele markten thuis en brengt weer een breed internationaal netwerk en ervaring mee. Ik zie in hem een uitstekende opvolger van Jack Twiss Quarles van Ufford in een compleet nieuw MT. Ik wens hem ont­zettend veel succes en plezier bij ons.'

Alle heeft veel zin om bij de AIVD te beginnen: 'Tijdens mijn loopbaan bij Buitenlandse Zaken heb ik op meerdere manieren met de AIVD en zijn voorlopers te maken gehad. De Dienst doet – zeker in dit tijdsgewricht – ontzettend belangrijk werk, zowel nationaal, als internationaal. Het is een eer om deel uit te maken van dit team en zo bij te dragen aan een veilig, welvarend, open en democratisch Nederland.'

Alle studeerde Oost-Europese geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en ver­vulde zijn dienstplicht als reserveofficier bij het Instituut Defensie Leergangen.

De benoeming op deze functie vindt plaats in het kader van de uitwisseling tussen de Algemene Bestuursdienst en het ministerie van Buitenlandse Zaken.