Anton van Weert centrumhoofd Infectieziekteonderzoek, Diagnostiek en laboratorium Surveillance bij RIVM

Anton van Weert start op 1 april 2022 als centrumhoofd Infectieziekteonderzoek, Diagnostiek en laboratorium Surveillance bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Sicco Louw, adjunct directeur Centrum voor Infectieziekten Bestrijding (CIB): ‘Met 150 medewerkers vormt Infectieziekteonderzoek, Diagnostiek en laboratorium Surveillance (IDS) hét loket in Nederland voor laboratoriumvragen over humane infectieziekten. Wij zochten een nieuw centrumhoofd die vanuit vakinhoudelijk expertise, kennis van het stakeholdersveld en als verbindende manager dit belangrijke werk van het RIVM kan voortzetten. Met Anton kan IDS de focus en visie op laboratorium paraatheid en respons verder invulling geven, binnen en buiten het centrum.”

Anton van Weert: ‘De coronapandemie heeft laten zien hoe cruciaal het werk van RIVM is. Het Centrum IDS heeft daarin onder andere de belangrijke rol de verspreiding van het coronavirus te monitoren en de kwaliteit van laboratoria te bewaken. Dit is echter slechts een deel van het werk. Binnen de virologie en ook op het gebied van bacteriologie en parasitologie is het IDS van grote waarde met gespecialiseerde diagnostiek, landelijke surveillance en een adequate respons bij uitbraken. Het kunnen vertalen van medisch-wetenschappelijk onderzoek en vakinhoudelijke en operationele kennis naar toepassingen op de laboratoria en de diensten voor interne en externe partners maken mij enthousiast. Dit biedt mogelijkheden voor alle medewerkers om zich op zijn of haar werkzaamheden te kunnen blijven ontwikkelen, waarbij innovaties een extra uitdaging bieden. Hoe mooi is het om met de kracht van zo’n 150 medewerkers zowel nationaal als internationaal zichtbaar te zijn als referentie en expertisecentrum! Ik zie er dan ook naar uit om daar mijn bijdrage aan te kunnen leveren en samen verder te gaan bouwen aan de toekomst waarin dienstverlening, kwaliteit, wetenschap en innovatie maximaal ten goede komen aan de publieke gezondheid.’

Dr. A.W.M. (Anton) de Weert is momenteel werkzaam bij Sanquin Bloedvoorziening als manager Nationaal Screenings laboratorium Sanquin. Hier vindt de screening plaats van alle bloed- en plasmadonaties in Nederland op bloedoverdraagbare infectieziekten. Bij Sanquin is hij tevens manager bedrijfsvoering Donor Medicine Research en manager Diagnostiek. Voordat hij bij Sanquin ging werken heeft Anton bij verschillende organisaties gewerkt. Zo was hij manager Laboratorium en Hoofd Relatiebeheer & Project management bij Medial Diagnostische Centra en managing director bij Heart Core B.V.

Na zijn opleiding HLO Algemene Microbiologie studeerde Anton Scheikunde aan de universiteit Leiden met als specialisatie Farmacochemie en Moleculaire Genetica. Zijn promotieonderzoek aan de Faculteit Geneeskunde en Instituut van Biomembranen, afdeling Celbiologie, heeft hij bij de Universiteit van Utrecht afgerond.

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. De werving en selectie voor deze benoeming is gedaan door Bureau ABD en het RIVM. Vacatures die Bureau ABD faciliteert worden breed bekendgemaakt en iedereen mag solliciteren.