Esther Pijs kwartiermaker en beoogd programma-directeur-generaal Groningen en Ondergrond bij EZK

Esther Pijs start 1 maart 2022 als kwartiermaker en beoogd programma-directeur-generaal Groningen en Ondergrond bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Esther Pijs

Het doel van het programma-directoraat-generaal is te zorgen voor een versnelde afwikkeling van schade en de versterking van de huizen en gebouwen in Groningen. Het programma-DG werkt aan een nieuw perspectief voor Groningen en zorgt dat de gaswinning in Groningen zo snel mogelijk wordt afgebouwd. Het programma-DG houdt zich daarnaast bezig met alle vormen van mijnbouw in de rest van Nederland en het gebruik van de ondergrond voor de energietransitie.

Lidewijde Ongering, secretaris-generaal van het ministerie van EZK: 'Esther heeft veel ervaring op het terrein van het nieuwe programma-DG. Er liggen belangrijke opgaven. Tegelijkertijd moet er ook een nieuwe organisatie worden neergezet, met de collega’s van BZK en EZK. Ik zie Esther zowel op de inhoud als op de organisatiekant hier echt een meerwaarde bieden.'

Esther Pijs: 'Er wacht me een grote uitdaging. Een spoedige versterking en schadeafhandeling voor de Groningers. En ten behoeve van de energietransitie een verantwoord en duurzaam gebruik van de ondergrond in heel Nederland. Dat vraagt om een goed samenspel tussen alle partijen. Ik kijk uit naar de samenwerking met alle betrokkenen in de regio en daarbuiten. Ook ga ik met veel energie werken aan de opbouw van het nieuwe programma-DG.'

Drs. E.W.E. (Esther) Pijs is sinds augustus 2020 directeur Warmte & Ondergrond bij het directoraat-generaal Klimaat & Energie bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Daarvoor was zij directeur van de projectdirectie Gastransitie Groningen bij het ministerie van EZK. Eerder vervulde ze diverse functies, waaronder directeur Regio bij de ministeries van EZK en LNV.

Esther Pijs studeerde Geschiedenis en Internationale betrekkingen aan de Universiteit Utrecht.