Irene Jansen directeur Ruimte en Leefomgeving bij BZK

Irene Jansen wordt met ingang van 15 april 2022 directeur Ruimte en Leefomgeving bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Irene Jansen

Drs. I.M. (Irene) Jansen was de afgelopen vijf jaar raadadviseur Financiën, SZW en OCW bij het ministerie van Algemene Zaken en secretaris kabinetsformatie bij de Tweede Kamer. Daarvoor was zij hoofd van de afdeling Internationale Economie en Financiële Instellingen bij het ministerie van Financiën.

De roep om meer regie vanuit het Rijk op de inrichting van de fysieke leefomgeving klinkt steeds luider. Sectorale transities en opgaves leggen grote claims op de schaarse ruimte in ons land. De directeur Ruimte en Leefomgeving zal integrale sturing geven op de leefomgeving, scherpt de NOVI aan, en geeft de sturing verder vorm middels de GEO-informatie/basisregistraties en doorontwikkeling van de Omgevingswet. De beleidsopgave die hier ligt, vraagt van de directeur om een goede politiek-bestuurlijke aansluiting te bewerkstelligen en de samenwerking met andere departementen, mede-overheden en overige stakeholders te versterken.

Erik Jan van Kempen, programma-directeur-generaal Omgevingswet ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties: 'Irene brengt een schat aan ervaring mee in Haagse samenwerking en het schakelen tussen inhoud en politiek. De ruimtelijke ordening komt weer terug in het hart van het Rijk en de politiek en ik ben heel blij dat Irene daar leiding aan gaat geven.'

Irene Jansen: 'Onze leefomgeving mooi en leefbaar houden, vormt een van de grote maatschappelijke opgaven voor de komende jaren. Ik vind het een prachtige uitdaging daaraan als directeur een bijdrage te leveren en een grotere rijksregie bij de inrichting van ons land vorm te geven.

Irene studeerde Internationale Betrekkingen aan de Rijksuniversiteit Groningen en International Economics & Business aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. De werving en selectie voor deze benoeming is gedaan door Bureau ABD en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De vacature is opengesteld via de kanalen van Bureau ABD.