Marcel de Vink directeur-generaal Politieke Zaken bij BZ

Marcel de Vink wordt directeur-generaal Politieke Zaken bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. De ministerraad heeft ingestemd met de voordracht op voorstel van minister Bruins Slot van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De benoeming gaat in op 1 september 2022.

Marcel de Vink

De directeur-generaal Politieke Zaken (DGPZ) is verantwoordelijk voor de advisering van de politieke leiding over zowel de dagelijkse buitenlands-politieke actualiteit als de strategische beleidsvorming op het gebied van buitenlands-politieke aangelegenheden. De DGPZ begeleidt de bewindslieden, ondersteunt en vervangt de minister en onderhoudt relaties met externe partijen waaronder collega’s in andere landen en de EU, VN en NAVO, maatschappelijke organisaties en kennisinstellingen. De DGPZ maakt deel uit van de bestuursraad en de commissie Topfuncties (CTF) en is verantwoordelijk voor de aansturing van de interne processen.

Marcel de Vink: 'In een wereld van toenemende machtspolitiek kunnen buitenlands-politieke doelstellingen niet eenvoudig meer worden gerealiseerd en worden keuzes scherper. De verwerpelijke oorlog die Rusland gisteren tegen Oekraïne is begonnen laat dat zien. Het is mijn overtuiging dat een scherp oog voor de Nederlandse belangen en waarden de komende jaren meer dan ooit nodig is. Dat geldt ook voor actieve diplomatie. Daar zal ik mij de komende jaren vol voor inzetten.'

Paul Huijts, secretaris-generaal Buitenlandse Zaken: 'Buitenlandse Zaken krijgt met Marcel de Vink een uitstekende DG Politieke Zaken. Met zijn loopbaan bij BZ heeft hij een brede en relevante diplomatieke ervaring opgedaan op functies in Nederland en op posten. Hij is een scherp analyticus en adviseur die altijd rustig blijft in een hectische omgeving. Daarnaast kennen wij hem als aimabele en altijd constructieve leidinggevende en collega.'

Mr. drs. M.J. (Marcel) de Vink is sinds juli 2020 plaatsvervangend directeur-generaal Politieke Zaken bij het ministerie van BZ. Hij is sinds 1995 in dienst bij dit ministerie, waar hij diverse functies vervulde. Hij was onder andere directeur Westelijk Halfrond en ambassadeur in Islamabad, Pakistan.

Marcel de Vink behaalde een Master Geschiedenis en een Master Rechten aan de Universiteit Utrecht.

Deze benoeming is tot stand gekomen via de procedure voor de topmanagementgroep van de Algemene Bestuursdienst. De werving en selectie voor deze benoeming is gedaan door Bureau ABD en het ministerie van Buitenlandse Zaken. De vacature is zoals gebruikelijk breed bekendgemaakt, zodat iedereen kon solliciteren.