Jan Piet van Berkel hoofd Bureau van de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme

Jan Piet van Berkel start per 1 april 2022 als hoofd van het Bureau van de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme (NCDR).

Het bureau ondersteunt de NCDR die als Regeringscommissaris verantwoordelijk is om de aanpak van discriminatie en racisme te versterken. De NCDR stelt een Nationaal Programma tegen Discriminatie en Racisme op en zal daartoe zowel signalen ophalen bij de overheid als bij maatschappelijke bewegingen en belangengroepen.

De afgelopen jaren was Jan Piet werkzaam bij het ministerie van Binnenlandse Zaken, achtereenvolgens als hoofd van het Expertisecentrum Arbeidsjuridische Zaken en als hoofd van InterCoach. Daarvoor vervulde hij verschillende beleidsfuncties bij het ministerie van Justitie en het ministerie van Defensie. Jan Piet van Berkel studeerde staats- en bestuursrecht aan de Universiteit Leiden.

Rabin Baldewsingh (sinds 15 oktober 2021 aangesteld als NCDR): ‘Jan Piet heeft als kwartiermaker mijn komst als NCDR goed voorbereid. Jan Piet is niet alleen zeer gedreven om een bijdrage te leveren aan het antidiscriminatie- en antiracismebeleid, maar heeft ook een ruime ervaring binnen verschillende departementen, zowel op het terrein van beleid, uitvoering en HRM. Jan Piet heeft als ervaren manager dan ook de juiste competenties in huis om de rol van hoofd van het Bureau te vervullen.’

Jan Piet van Berkel is blij met zijn nieuwe functie: ‘Ik ben in mijn werk en nevenactiviteiten al lange tijd betrokken bij de aanpak van discriminatie en racisme. Ik ben dan ook verheugd nu bij de NCDR een bijdrage te kunnen leveren aan de versterking van deze aanpak, samen met een zeer divers samengesteld team van bevlogen en deskundige collega’s. De huidige maatschappelijke situatie vraagt om een duidelijk signaal tegen uitsluiting. Discriminatie en racisme tasten immers de onderlinge verbondenheid in de samenleving aan en druisen in tegen de fundamenten van onze rechtsstaat.’

Voor deze procedure is door Bureau ABD een ‘melden en benoemen-procedure‘ gevolgd om de verdere uitbouw van het Bureau van de NCDR spoedig te kunnen vormgeven.