Olger van Dijk directeur Ruimtelijke Ontwikkeling bij BZK

Olger van Dijk wordt met ingang van 1 juni 2022 directeur Ruimtelijke Ontwikkeling bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Olger van Dijk is thans kwartiermaker Ruimte en Leefomgeving bij BZK. Daarvoor was hij Programmadirecteur Groningen Versterken en Perspectief. Van 2017 tot 2021 was hij MT-lid directie Democratie en Bestuur & Kabinetschef minister.

Olger heeft twee studies aan de Universiteit Twente afgerond; hij studeerde Bestuurskunde en Civiele Techniek.

Voor de directeur Ruimtelijke Ontwikkeling bestaat de opgave onder meer uit het tot uitvoering brengen van de Nationale Omgevingsvisie (NOVI). Er is nationale regie en realisatiekracht nodig om tot samenhang in de gebiedsgerichte uitvoering van de grote fysieke vraagstukken in het ruimtelijke domein te komen. De directeur zal voorts de nieuwe directie gaan vormgeven.

Erik Jan van Kempen, programma directeur-generaal Omgevingswet: “Ik heb de afge­lopen jaren in veel verschillende rollen met Olger samengewerkt. Hij combineert analyse­kracht aan dadendrang en hart voor de publieke zaak. Met zijn kennis en erva­ring zal Olger verder bouwen aan een mooie directie en - in goede samenwerking met de medeoverheden - aan een nog mooier Nederland.”. 

Olger van Dijk: “Nationale regie op de ruimte beleeft een comeback. Deze uitdagende baan brengt ook mij weer terug in het fysieke domein. Ik kijk ernaar uit om samen met de professionals van de directie de doorwerking van de nationale omgevingsvisie (NOVI) vorm te geven. In verbinding met uitvoeringsorganisaties, medeoverheden en maat­schappelijke partners bij te dragen aan de grote verbouwing van Nederland. Met oog voor ruimtelijke kwaliteit. Graag zet ik mijn interbestuurlijke en gebiedsgerichte ervaring in voor het bereiken van concrete resultaten in gebieden en een mooier Nederland!”

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. De werving en selectie voor deze benoeming is gedaan door Bureau ABD en het ministerie van Binnen­landse Zaken en Koninkrijksrelaties. De vacature is zoals gebruikelijk breed bekendgemaakt, zodat iedereen kon solliciteren.