Wendy Verdonk afdelingsmanager Risicodetectie & Ontwikkeling bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd

Wendy Verdonk is met ingang van 1 september 2022 benoemd tot afdelingsmanager Risicodetectie & Ontwikkeling bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Wendy Verdonk

De afdeling Risicodetectie & Ontwikkeling (R&O) werkt met de andere afdelingen van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) aan innovatie van het toezicht om zo de effectiviteit daarvan te vergroten. R&O heeft veel wetenschappelijke kennis, methodologische expertise op het gebied van toetsingskaders en vaardigheid in data-analyse en -advies en draagt daarmee bij aan effectief toezicht.

Belangrijke opgaven voor Wendy liggen op het terrein van verdere ontwikkeling, positionering en professionalisering van R&O. De afgelopen jaren is geïnvesteerd in het gebruik van nieuwe analysetechnieken voor risicodetectie, het gebruik van gedragswetenschappelijke inzichten en in manieren om het burgerperspectief in het toezicht te versterken. Aanvullend daarop is gewerkt met datascience, effectonderzoek en het verbreden van het perspectief op risicodetectie. Samen met de medewerkers, het managementteam en de ander afdelingen gaat Wendy werken aan strategische toezichtvraagstukken.

Conny Kokje, directeur Strategie & Organisatie IGJ: ‘De voortdurend veranderende omgeving in de zorg vraagt om steeds nieuwe inzichten en effectieve aanpakken van strategische toezichtvraagstukken. Dat gaat de hele IGJ aan en de afdeling R&O vervult hierin een belangrijke rol. We zijn blij dat we iemand als Wendy hebben gevonden met een brede ervaring op het gebied van toezicht en kijken uit naar de samenwerking.’
 
Wendy Verdonk: ‘De rode draad uit mijn loopbaan is het innoveren van toezicht en het meten van effecten. Dit sluit volledig aan bij de ambities van de IGJ om te handelen vanuit het publieke belang en innovaties te gebruiken om de effectiviteit van het toezicht te vergroten. Dit is nodig omdat er in de zorg grote opgaven liggen. Graag zet ik mijn kennis en ervaring in op het werkterrein van de IGJ. Ik heb heel veel zin om kennis te maken met de collega’s van de afdeling R&O en samen met andere medewerkers van IGJ aan de slag te gaan om het toezicht verder te professionaliseren.’

W. (Wendy) Verdonk PhD kan bouwen op ruime en brede ervaring binnen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), zowel vanuit een beleidsmatige als inspectie-verantwoordelijkheid. Recente functies waren afdelingshoofd Ontwikkeling en Ondersteuning bij de directie Keuren, coördinerend specialistisch inspecteur bij de directie Strategie en programmamanager Effectief Instrumentarium bij het Programmabureau NVWA. Wendy heeft diverse publicaties op haar naam staan en promoveerde in 2014 aan de Universiteit Maastricht op het onderwerp “Supervision, compliance and societal effects: impact assessment of the Tobacco Legislation”.

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. De werving en selectie voor deze benoeming is gedaan door Bureau ABD en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Vacatures voor ABD-functies worden breed bekendgemaakt en iedereen mag solliciteren.