Eric Bezem directeur-generaal Straffen en Beschermen bij JenV

Eric Bezem wordt directeur-generaal Straffen en Beschermen bij het ministerie van Justitie en Veiligheid. De ministerraad heeft ingestemd met de voordracht op voorstel van minister Bruins Slot van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De benoeming gaat in op 1 juli 2022.

Criminaliteit voorkomen. Slachtoffers en kwetsbare personen beschermen, zoals de jeugd. Daders straffen én perspectief bieden. En daarbij samenwerken met partners als gemeenten, de zorg, het sociaal domein, reclasseringsorganisaties, bedrijven en diverse anderen. Daar staat het directoraat-generaal Straffen en Beschermen (DGSenB) voor. DGSenB is samenwerkingsgericht en werkt innovatief. Dit moet resulteren een samenleving waarin burgers niet alleen veiliger zijn, maar zich ook veiliger voelen. Daarbij staat de maatschappelijke opgave centraal.

'Eervol dat ik me ook de komende jaren mag gaan inzetten voor de rechtsbescherming en veiligheid in Nederland', aldus Eric. 'We staan voor grote maatschappelijke uitdagingen waar we alleen gezamenlijk, met alle collega’s binnen JenV en de betrokken organisaties en overheden, vooruitgang kunnen boeken. Daarnaast heb ik er veel zin in om met de collega’s van het directoraat concreet invulling te gaan geven aan de (organisatorische) verandering. Deze is recent in gang is gezet om onze opgaven wendbaar en flexibel te realiseren in een veilige, open en inclusieve omgeving waar met plezier en aandacht voor elkaar wordt gewerkt.'

Dick Schoof, secretaris-generaal van JenV: 'Eric heeft zich de afgelopen jaren zowel als directeur FEZ en als plaatsvervangend DGSenB in het brede JenV-domein bewezen als plezierige collega, samenwerkingsgericht en deskundig. Daarbij verliest hij degenen voor wie we het allemaal doen nooit uit het oog. Datzelfde geldt voor de mensen in de organisatie. Kortom: de juiste man voor het directoraat-generaal.'

Drs. E.W. (Eric) Bezem is sinds 1 december 2019 plaatsvervangend directeur-generaal Straffen en Beschermen tevens directeur Sanctie en Slachtofferbeleid bij het ministerie van JenV. Daarvoor was hij directeur FEZ bij hetzelfde ministerie. Eerder vervulde hij diverse managementfuncties, waaronder plaatsvervangend directeur Openbaar Vervoer en Spoor bij het toenmalige ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Eric Bezem studeerde Bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en volgde een postdoctorale opleiding aan Nyenrode Business Universiteit. In 2019 volgde hij het TMG Talent Ontwikkel Programma.

Deze benoeming is tot stand gekomen op basis van de procedure voor de topmanagementgroep van de Algemene Bestuursdienst. De werving en selectie voor deze benoeming is gedaan door Bureau ABD en het ministerie van JenV. De vacature is zoals gebruikelijk breed bekendgemaakt, zodat iedereen kon solliciteren.