Judith Mentink MT-lid Landbouw en Voedselkwaliteit bij directie Wetgeving en Juridische Zaken van EZK en LNV

Judith Mentink wordt per 1 juli 2022 benoemd als MT-lid van de afdeling Landbouw en Voedselkwaliteit bij de gemeenschappelijke directie Wetgeving en Juridische Zaken van de ministeries van Economische Zaken en Klimaat en van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Mevrouw J.W.M. (Judith) Mentink is momenteel werkzaam als plaatsvervangend afdelingshoofd van de afdeling Mededinging, Ondernemen, Visserij en Natuur bij de directie Wetgeving en Juridische Zaken. Hiervoor was zij onder andere coördinerend jurist en senior wetgevingsjurist. Judith studeerde Rechten aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Heleen Dekker, directeur WJZ: “We zijn blij dat Judith haar nek heeft uitgestoken door vanuit een interne positie te solliciteren. Zij is een aanwinst voor ons MT met haar open stijl, haar brede blik en haar inhoudelijke deskundigheid."

Judith: “Ik heb veel zin om, samen met de collega’s, vorm te geven aan de nieuwe afdeling Landbouw en Voedselkwaliteit. Na een aantal jaar voornamelijk werkzaam te zijn geweest op dossiers op het terrein van EZK, keer ik nu terug naar het LNV-terrein. De onderwerpen die bij de afdeling Landbouw en Voedselkwaliteit zijn belegd, hebben een grote maatschappelijke relevantie. Daar zet ik mij graag voor in.”

Bij de inrichting van de ministeries EZK en LNV is destijds gekozen voor het motto: ‘twee ministeries, één (t)huis’. Hierbij wordt een aantal zaken/taken gedeeld door beide ministeries, zoals de directie WJZ. WJZ werkt inmiddels 10 jaar voor twee ministeries en koestert de professionele meerwaarde van dit model.

Op dit moment werkt WJZ aan een project voor het actualiseren van de werkwijzen en de organisatiestructuur. Dit vooral met het oog op de grote beleidsopgaven en transities bij beide departementen (zoals Klimaat en Stikstof). Binnen de afdelingen worden de werkzaamheden opgavegericht georganiseerd binnen verschillende inhoudelijke (tijdelijke) clusters.

Met deze inrichting ondersteunt WJZ ‘dedicated’ de diverse beleidsvelden en bewindslieden, maar tegelijk ook de Rijksbreed ingezette transities naar een moderner wetgevingsbeleid en een toegankelijkere, open stijl van besturen en verantwoorden. Dit mede vanuit haar rol als adviseur op de bestuurlijk-juridische aspecten van openbaarheid van bestuur richting maatschappij en parlement.

De werving en selectie voor deze benoeming is gedaan door Bureau ABD en het DG Natuur, Visserij en Landelijk Gebied. Vacatures die Bureau ABD faciliteert worden breed bekendgemaakt en iedereen mag solliciteren.