Bart van den Berg afdelingshoofd Emancipatie bij OCW

Bart van den Berg wordt per 1 augustus 2022 afdelingshoofd Emancipatie bij de directie Emancipatie bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Bart van den Berg

Het Nederlandse emancipatiebeleid gaat ervan uit dat een voortdurende inzet nodig is om emancipatie te bevorderen. De directie Emancipatie richt zich op het bevorderen van gelijke rechten, kansen, vrijheden en (sociale) verantwoordelijkheden in de maatschappij ongeacht gender en seksuele oriëntatie. Het MT-lid leidt samen met de directeur de directie Emancipatie die bijdraagt aan het dichterbij brengen van gendergelijkheid en het verbeteren van de positie van lhbtiq+ personen in Nederland en daarbuiten.

Esther van Dijk, directeur Emancipatie: 'Ik ben heel blij met de komst van Bart van den Berg. Hij heeft ervaring als MT-lid en hij heeft gewerkt in afdelingen die een hoge mate van dynamiek kennen. De rust en de focus die hij meebrengt in een dynamische omgeving kunnen we bij de directie Emancipatie goed gebruiken om de forse opgave waar we voor staan te realiseren.'

Bart van den Berg: 'Emancipatie is een onderwerp dat heel dichtbij komt. Het gaat over: kunnen zijn wie je bent, ongeacht gender en geaardheid. En over ruimte maken. Het gaat over grenzen verleggen en grenzen bewaken. Heel mooi dat ik me daar in deze veelzijdige functie voor in kan zetten. Ik heb veel zin om leiding te geven aan de bevlogen mensen bij deze directie, en samen met hen, en de maatschappelijke partners, het emancipatiebeleid verder te brengen.'

B.G. (Bart) van den Berg werkt momenteel bij het ministerie van Financiën als waarnemend MT-lid Parlementaire Enquêtes. Tussen 2020 en 2022 heeft hij gewerkt als waarnemend MT-lid en afdelingshoofd Rekenschap en daarna als projectleider & kwartiermaker Signaalgestuurd Toezicht bij de Onderwijsinspectie.

Bart behaalde een propedeuse Wijsbegeerte en een doctoraal Sociologie aan de Universiteit Utrecht.

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. De werving en selectie voor deze benoeming is gedaan door Bureau ABD en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De vacature is zoals gebruikelijk breed bekendgemaakt, zodat iedereen kon solliciteren.