Jolein Baidenmann programmamanager Transparantie in Informatie bij EZK/LNV

Jolein Baidenmann start per 15 juli 2022 als Programmamanager Transparantie in Informatie bij de ministeries van Economische Zaken en Klimaat en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Jolein Baidenmann

Transparantie en openbaarheid in de informatieverstrekking vanuit de overheid staat meer dan ooit in de belangstelling. Het is belangrijk om de informatiehuishouding en informatieverstrekking bij de overheid zo in te richten dat inzicht in beleid en besluitvorming kan worden geboden aan de samenleving en de politiek. Daarmee dragen we bij aan het verbeteren van het vertrouwen in de overheid. Bij de ministeries van Economische Zaken en Klimaat en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is hiervoor in maart 2021 het programma Transparantie in Informatie opgericht. Na een dynamisch eerste jaar met mooie successen en leerervaringen is het programma nog volop in ontwikkeling; zo spelen er verschillende strategische vraagstukken, wordt geëxperimenteerd met andere manieren van openbaarmaking en werken we aan gedragsverandering. Het programma geeft een boost aan het op orde brengen van de informatiehuishouding op orde en het werken aan meer openbaarheid. Het doel is dat EZK en LNV in 2027 maximaal transparant zijn in hun handelen, besluitvorming en verantwoording.

Eva Heijblom, pSG Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit: 'Met heel veel inzet en succes heeft Jolein samen met haar fantastische team gewerkt aan transparantie en openbaarheid als programmamanager vanuit de Pool de afgelopen tijd. Ik ben blij dat zij als gedreven programmamanager en vast onderdeel van de toekomstige directie Informatievoorziening verder aan de slag gaat om de informatiehuishouding en informatievoorziening te verbeteren en professionaliseren binnen LNV en EZK.'

Jolein Baidenmann: 'Een transparante en naar buiten gerichte overheid is een voorwaarde als je samen met overheid, politiek en inwoners aan maatschappelijke uitdagingen wil werken. We hebben daarin met elkaar nog wat te leren en te veranderen. Ik ben vereerd dat ik daar in deze rol aan mag bijdragen en ik kijk ernaar uit om met het team en alle collega’s verder vorm te geven aan die verandering.'

Jolein Baidenmann is sinds 2020 de functie van programmamanager vanuit de Pool voor de ministeries van EZK en LNV. Daarvoor was zij werkzaam als grondstoffenregisseur bij de Metropoolregio Amsterdam, als adviseur op het gebied van duurzaamheid en als advocaat. Jolein studeerde Internationaal en Europees Recht aan de Universiteit van Utrecht.

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. De werving en selectie voor deze benoeming is gedaan door Bureau ABD en de ministeries van EZK/LNV. De vacature is zoals gebruikelijk breed bekendgemaakt, zodat iedereen kon solliciteren.