Marinke van der Kroon MT-lid Sancties Intramuraal bij JenV

Marinke van der Kroon start op 1 september 2022 als MT-lid Sancties Intramuraal bij het directoraat-generaal Straffen en Beschermen van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Marinke van der Kroon

De afdeling Sancties Intramuraal is verantwoordelijk voor de beleidsmatige coördinatie van de tenuitvoerlegging van straffen en specifiek verantwoordelijk voor het beleid rondom detentie. Vergelding van het gedane leed, genoegdoening voor de slachtoffers, re-integratie en het voorkomen van recidive zijn de leidende doelstellingen voor de tenuitvoerlegging van (gevangenis)straffen. De visie op het gevangeniswezen: 'Recht doen, kansen bieden’ wordt op dit moment geïmplementeerd en vormt de basis voor de beleidsontwikkelingen binnen het gevangeniswezen. Zo werkt de afdeling aan het verhogen van de veiligheid in de maatschappij en een goede re-integratie van (ex)gedetineerden.

Als belangrijke opgave zal Marinke de komende periode werken aan het aanpakken van georganiseerde criminaliteit in detentie en een gezonde financiële positie van de Dienst Justitiële Inrichtingen. Ook zal zij samen de afdeling Sancties Extramuraal naar mogelijke beleidsvernieuwingen kijken op het gebied van straffen zoals elektronische detentie.

Marinke werkt sinds 2020 als plaatsvervangend MT-lid binnen de directie Sancties- en Slachtofferbeleid. Eerder was zij werkzaam als plaatsvervangend afdelingshoofd binnen het ministerie I&W waar zij ook meerdere functies heeft bekleed. Marinke studeerde Politicologie aan de Universiteit Leiden.

Eric Bezem, DG Straffen en Beschermen: ' Marinke heeft de afgelopen jaren samen met de collega’s van DG SenB, de DJI en andere betrokken organisaties vol overgave en slagvaardig gewerkt aan het vooruit brengen van de belangrijke opgaven waar wij voor staan. Een fijne en samenwerkingsgerichte collega! Wij zijn dan ook erg content dat zij het MT van de directie Sancties en Slachtofferbeleid komt versterken.'

Marinke van der Kroon: 'De afgelopen periode heb ik met veel plezier gewerkt bij de afdeling Sanctie Intramuraal. Fijne collega’s, een DG volop in beweging en interessante maatschappelijke opgaves. Ik kijk ernaar uit om in mijn nieuwe rol en samen met mijn collega’s, DJI en de andere ketenpartners aan de slag te gaan.'

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. De werving en selectie voor deze benoeming is gedaan door Bureau ABD en DG Straffen en Beschermen van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Vacatures die Bureau ABD faciliteert worden breed bekendgemaakt en iedereen mag solliciteren.