Martijn Schut programmadirecteur Kernenergie bij EZK

Martijn Schut is benoemd als programmadirecteur Kernenergie bij het directoraat-generaal Klimaat en Energie van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Hij start per 1 oktober 2022 in deze functie.

Martijn Schut

Ir. M.J. (Martijn) Schut is momenteel hoofd afdeling Huur en Aandachtsgroepen en tevens plaatsvervangend directeur bij het ministerie van BZK. Hij heeft ruime ervaring met het werken met externe stakeholders bij complexe vraagstukken en met het bouwen van een nieuwe afdeling. Zijn ervaring in het fysieke domein heeft voor deze opgave een duidelijke meerwaarde.

DG Klimaat en Energie Sandor Gaastra: 'Ik ben heel blij met de komst van Martijn. Zijn ervaring met ingewikkelde vraagstukken in het fysieke domein komt bij deze opgave heel goed van pas. Hij komt te staan voor een flinke uitdaging: kernenergie is in Nederland niet onomstreden. Tegelijkertijd is het voor het halen van de klimaatdoelen van 2050 noodzakelijk om geen enkele oplossing onbenut te laten. Ik heb er alle vertrouwen in dat Martijn deze klus met al zijn nieuwe collega’s gaat klaren.'

Martijn Schut: 'Onze energievoorziening is voor de maatschappij een bepalende factor. Doordat we minder kunnen leunen op het Groningse gas en door de gevolgen van de oorlog in Oekraïne is dit voor iedereen voelbaar geworden. Dat geeft onzekerheid, besef van afhankelijkheid en versterkte urgentie om alternatieven invulling te geven. Ik zet me daarom graag in voor de opdracht die er ligt op het gebied van kernenergie.

De programmadirectie Kernenergie is een nieuwe directie en verantwoordelijk voor het nationale en internationale beleid met betrekking tot kernenergie en voor de uitbreiding van het aandeel van kernenergie in de Nederlandse energiemix. Daarbij gaat het ook om het realiseren van de ambitie uit het coalitieakkoord van het kabinet met betrekking tot het openhouden van de kerncentrale Borssele en het zetten van de benodigde stappen voor de bouw van twee nieuwe kerncentrales.

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via een procedure van de Algemene Bestuursdienst. De werving en selectie voor deze benoeming is gedaan door Bureau ABD en DGK&E. De vacature is zoals gebruikelijk breed bekendgemaakt, zodat iedereen kon solliciteren.