Wytze van der Woude directeur Constitutionele Zaken en Wetgeving bij BZK

Wytze van der Woude is met ingang van 1 november 2022 benoemd tot directeur Constitutionele Zaken en Wetgeving bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Wytze van der Woude

Prof. mr. W. (Wytze) van der Woude is sinds april 2018 hoofd Constitutionele Zaken/MT-lid CZW bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Daarnaast is hij hoogleraar Recht van de Decentrale Overheden aan de Rijksuniversiteit Groningen (onbezoldigd). Daarvoor was hij universitair (hoofd-)docent Staatsrecht aan de universiteiten van Utrecht, Maastricht en de Nederlandse Antillen (Curaçao).

De directeur heeft voor de komende periode een aantal prioriteiten. De directeur is het boegbeeld en onderhoudt een breed netwerk in de wetenschap, bij andere ministeries en op internationaal vlak. Als één van de eerste adviseurs van de bewindslieden van en bij het ministerie van BZK en van de secretaris-generaal van BZK zal de directeur aansluiting moeten blijven zoeken tussen wat nodig is binnen het staatsrechtelijke en juridische domein en de bestuurlijk-politieke wensen. En de directeur geeft naar buiten toe gezicht aan de grondwettelijke, statutaire en staats¬rechtelijke zaken binnen het Koninkrijk, binnen Nederland en binnen het Rijk.

Hanneke Schipper, waarnemend directeur-generaal Openbaar Bestuur en Democratische Rechtstaat, ministerie van BZK: ’Wytze van der Woude is een alom gerespecteerd staatsrechtdeskundige met een brede visie op de democratische rechtsstaat, de rol van wetgeving en de juridische functie. Ik heb er alle vertrouwen in dat Wytze aan de directie in de volle breedte goed leiding zal geven.’

Wytze van der Woude: ’CZW is een geweldige directie, waar hoogwaardige wetgeving en hoogwaardig juridisch advies al jaren hand in hand gaan met een constitutionele beleidsfunctie. In een steeds complexere wereld duiken bovendien almaar nieuwe constitutionele vraagstukken op. Ik vind het een enorme eer om nu als directeur te mogen bijdragen aan het zoeken naar oplossingen daarvan.’

Wytze studeerde Nederlands Recht en promoveerde in de Rechtsgeleerdheid aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. De werving en selectie voor deze benoeming is gedaan door Bureau ABD en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Vacatures die Bureau ABD faciliteert worden breed bekendgemaakt en iedereen mag solliciteren.