Ben jij betrokken bij een programma DG? Breng je ervaring in!

Gezocht: ervaringsdeskundigen - programma DG’s, programmadirecteuren of andere collega’s - die op dit moment direct betrokken zijn bij een programma DG, of hier in het (recente) verleden ervaring mee hebben.

Veel van de opgaven in onze samenleving zijn zo ingewikkeld, dat ze niet meer alleen vanuit de losse ministeries kunnen worden opgepakt. Daarom is samenwerken over de grenzen van departementen en bestuurslagen heen steeds vaker gewenst. Op veel plaatsen gebeurt dit ook al, maar de SG’s willen de beweging naar een overheid die werkt vanuit de bedoeling, daarbij de opgave centraal zet en waar nodig grenzeloos samenwerkt verstevigen. Zodat werken vanuit de bedoeling, waar nodig over de klassieke grenzen heen, steeds meer de normale werkwijze wordt.

Op grote opgaven waar samenwerking een must is, wordt vaak een Programma DG ingericht. Vaak wordt hierbij het wiel opnieuw uitgevonden.

Daarom is het programma Grenzeloos Samenwerken/Ambtelijk Vakmanschap bezig met het maken van een stappenplan dat inzoomt op de thema’s die aan de orde komen bij de afweging al dan niet een programma DG in te stellen en op te richten. Daarnaast wordt een overzicht gegeven van de handboeken, leidraden en kaders die daarbij gebruikt kunnen worden. Tot zover de technische kant. Het gaat er ook om dat we leren van hoe we de kaders in ons voordeel kunnen gebruiken. Daarom willen we een stap verder zetten dan het vaststellen van de afspraken die er al zijn. We willen de praktijk koppelen aan de thema’s, door goede voorbeelden te geven met een Beeld van Goed Werk. Deze beelden geven referentie en inspiratie bij de inrichting van een programma.

Oproep: Welke ervaringsdeskundigen zouden willen meewerken aan een sessie en een interview om concrete ervaringen in te brengen met als doel deze ervaringen uit te werken tot Beelden van Goed Werk? Verschillende collega’s gingen je al voor.

De uitgewerkte Beelden van Goed Werk, al dan niet geanonimiseerd, vormen samen een nieuwe collectie. Door deze beelden, gekoppeld aan de kritische situaties per thema te bundelen en te publiceren in een boekje (in pdf en/of fysiek op papier) worden de ervaringen deelbaar en bruikbaar voor nieuw op te richten programma DG’s.

Reacties en/of vragen:

Marianne Witlox, Marianne.witlox@rijksoverheid.nl, telefoon 06-21 83 29 59;
Sandra de Wit, Sandra.wit@rijksoverheid.nl, telefoon 06-15 17 04 04.

Meer informatie en voorbeelden van boekje Beelden van Goed Werk in samenwerking.