Hettie Politiek programmadirecteur Grootschalige Woningbouw bij BZK

Hettie Politiek wordt met ingang van 14 november 2022 benoemd tot programmadirecteur Grootschalige Woningbouw bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

H. (Hettie) Politiek MA is sinds 2019 programmamanager Democratisering en lid MT bij de gemeente Amsterdam. Daarvoor was zij regisseur Investeringsaanpak Geuzenveld & Slotermeer, kwartiermaker City Deals en verantwoordelijk voor Taskforce Vluchtelingen in opdracht van het College van Amsterdam.

De opdracht voor de programmadirecteur is de ontwikkeling van grootschalige woningbouwlocaties, samen met de lokale overheden, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, andere departementen en marktpartijen. Ze maakt afspraken over de infrastructurele ontsluiting van deze locaties, conform het Regeerakkoord. Ook maakt ze afspraken over gebiedsontwikkeling, aangezien de grootschalige woningbouw gepaard gaat met vraagstukken over onder meer stikstof, water en bodem, energie, werkgelegenheid en natuur. Voorts werkt zij de gemaakte af­spraken uit, bewaakt zij de voortgang en draagt bij aan het oplossen van knelpunten. De programmadirecteur zet zich tevens proactief in voor het signaleren van potentiële nieuwe majeure woningbouw­locaties.

Marja Appelman, directeur Woningbouw, ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijks­relaties: "Met Hettie krijgen we een collega die gericht is op motiveren en koers geven. Ze heeft bovendien veel ervaring met het realiseren van effectieve samenwerking tussen overheden en met marktpartijen. Deze kwaliteiten kunnen wij goed ge­bruiken bij de ontwikkeling van grootschalige woningbouw, omdat daarin veel belangen en ruimtelijke vraagstukken samenkomen."

Hettie Politiek: "Goed en duurzaam wonen is een basisbehoefte van mensen waar veel partijen graag hun steentje aan bijdragen. Het huidige woningtekort vraagt om leefbare nieuwe wijken. Ik voel me vereerd dat ik in deze functie kan bijdragen aan het gezamenlijk krachten bundelen voor de realisatie van deze nieuwe wijken."

Hettie studeerde Geschiedenis aan de Vrije Universiteit Amsterdam en behaalde een master Transitie Management aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

De werving en selectie voor deze benoeming is gedaan door Bureau ABD en het ministerie van Binnen­landse Zaken en Koninkrijksrelaties. Vacatures die Bureau ABD faciliteert worden breed bekendgemaakt en iedereen mag solliciteren.