René Vrugt nieuwe directeur Bodem, Ruimte en Klimaatadaptatie bij IenW

René Vrugt zal per 16 januari 2023 starten als directeur Bodem, Ruimte en Klimaatadaptatie bij het Directoraat-generaal Water en Bodem van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Het Directoraat-generaal Water en Bodem (DGWB) zorgt samen met anderen voor de bescherming van Nederland tegen hoogwater, voor een verantwoord (mede-) gebruik en ruimtelijke ordening van de zee en voor een duurzaam en veilig gebruik van het water-bodemsysteem dat bestand is tegen wateroverlast en droogte en blijvend kan voorzien in de juiste hoeveelheid water, van de juiste kwaliteit, op de juiste plaats. DGWB geeft richting en invulling aan klimaatadaptatie door de (internationale) klimaatopgaven te vertalen naar uitvoerbaar en toekomstbestendig beleid als sturend fundament voor de inrichting van de fysieke leefomgeving. Zo wordt bijgedragen aan een veilig, leefbaar en bereikbaar Nederland.

Drs. R. (René) Vrugt is momenteel werkzaam bij de provincie Zuid-Holland. Vanuit die provincie is hij als Directeur-Bestuurder verantwoordelijk voor het programma Zuid-Holland Bereikbaar (ZHB) en de gelijknamige stichting die regionaal werkt aan minder hinder en het bevorderen van duurzame mobiliteit. ZHB is een nieuwe samenwerkingsorganisatie waarin de rijksoverheid - waaronder IenW, Rijkswaterstaat en ProRail - intensief samenwerkt met regionale partijen zoals de provincie, gemeenten en het Havenbedrijf Rotterdam. Voorheen was René gedurende 25 jaar werkzaam in diverse (management)functies bij Rijkswaterstaat en ook bij de Directie Luchtvaart van het ministerie van IenW als Programmadirecteur Luchtruimherziening. 

Jaap Slootmaker, directeur-generaal Water en Bodem: “Ik ben verheugd met de komst van René als directeur van de nieuw in te richten directie binnen DGWB. Hij combineert relevante kennis op het terrein van DGWB met een ruime politiek bestuurlijke ervaring. Zijn energie, enthousiasme en samenwerkingsgerichtheid maken dat ik er het volste vertrouwen in heb dat René succesvol zal bijdragen aan het behalen van de doelen die we als IenW nastreven en de ontwikkeling van DGWB. Ik zie uit naar onze samenwerking”.

René Vrugt: “Het Coalitieakkoord spreekt uit dat water en bodem sturend worden bij de ruimtelijke planvorming. Een terechte ambitie die mij zeer aanspreekt en waaraan ik graag vol energie een bijdrage lever, samen met andere ministeries, provincies, waterschappen en kennisinstituten.”

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. De werving en selectie voor deze benoeming is gedaan door Bureau ABD. Vacatures die Bureau ABD faciliteert worden breed bekendgemaakt en iedereen mag solliciteren.