Rien Timmer directeur Dienst Geestelijke Verzorging bij de Dienst Justitiële Inrichtingen

Rien Timmer is per 1 februari 2023 benoemd tot directeur van de Dienst Geestelijke Verzorging (DGV) bij de Dienst Justitiële Inrichtingen.

De Dienst Geestelijke Verzorging (DGV) vervult als onderdeel van de Dienst Justitiële Inrichtingen een maatschappelijke opdracht, door invulling te geven aan het wettelijke recht van alle mensen die justitieel zijn ingesloten om hun godsdienst en levensbeschouwing, individueel of in gemeenschap met anderen, vrij te belijden en te beleven.

De directeur DGV is verantwoordelijk voor het realiseren van een passende en kwalitatief hoogstaande geestelijke verzorging die aansluit bij de behoeften van de in justitiële inrichtingen ingesloten personen. De directeur behartigt de belangen van de geestelijke verzorging binnen DJI en het ministerie van Justitie en Veiligheid en in het contact met de genootschappen op geestelijke grondslag (denominaties).

Rien is momenteel werkzaam als voorzitter van het college van bestuur van de Leo Kanner Onderwijsgroep, een innovatieve regionale organisatie voor speciaal en voortgezet speciaal onderwijs. Daarvoor was hij ruim twaalf jaar directeur van Exodus Nederland, een landelijke netwerk-organisatie voor forensische begeleiding en resocialisatie van (ex-)gedetineerden. Rien is een ervaren bestuurder binnen de overheid, bedrijfsleven, welzijn/zorg/justitie, (speciaal) onderwijs en charitatieve doelen.

Rien Timmer: "De DGV is een bijzonder onderdeel van DJI. En ik beschouw het dan ook als heel bijzonder dat ik daar leiding aan mag gaan geven. De overheid geeft samen met alle verschillende denominaties en stromingen zorgvuldig ruimte voor godsdienst en levensbeschouwing, ook in detentie. Dat staat voor mij symbool voor hoe wij onze samenleving in alle diversiteit vorm en inhoud willen geven."

Plaatsvervangend directeur-generaal Michel Groothuizen: "Ik denk dat we met Rien iemand hebben binnengehaald die oprechte bevlogenheid en zakelijke nuchterheid op een mooie manier combineert. Ik ken Rien nog uit de tijd voor de Leo Kanner Onderwijsgroep en ik herinner me hem als een altijd zeer betrokken, maar ook redelijke partner. Zijn passie voor kwetsbare mensen in detentie staat buiten kijf."

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. De werving en selectie voor deze benoeming is gedaan door Bureau ABD en DJI. Vacatures die Bureau ABD faciliteert worden breed bekendgemaakt en iedereen mag solliciteren.