Ellen Schut benoemd tot hoofd Juridische en Algemene Zaken bij JenV

Ellen Schut wordt per 1 december 2022 benoemd tot hoofd Juridische en Algemene Zaken binnen het directoraat-generaal Migratie van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Migratie kent vele facetten, van asiel, opvang en terugkeer tot kennis- en arbeidsmigratie, nationaliteit en grenstoezicht. Het is een breed maatschappelijk vraagstuk waarover uiteenlopende opvattingen zijn en een beleidsveld dat vaak onder een vergrootglas ligt. De migratieketen staat onder druk. Dat is dagelijks zichtbaar en vraagt veel van het directoraat-generaal Migratie (DGM). Uitdaging is om in deze hectiek en binnen deze verschillende belangen te komen tot een weloverwogen en uitvoerbaar beleid, waarbij oog is en blijft voor de korte en lange termijn. Het afdelingshoofd Juridische en Algemene zaken behartigt politiekgevoelige dossiers en adviseert bewindslieden ten aanzien van complexe juridische vraagstukken op het terrein van DGM. Van belang is tot vernieuwende juridische oplossingen en mogelijkheden voor complexe vraagstukken te komen. Daarnaast is het hoofd verantwoordelijk voor de strategische en juridische functie binnen DGM, wat zich vertaalt in het opstellen en uitvoeren van kennis-, onderzoeks- en strategische evaluatieagenda’s, het verbinden van kennis met beleid en wetenschap, alsook beleid, juridische advisering, openbaarheid en transparantie en juridische control. Verder is het hoofd verantwoordelijk voor de beleidsondersteunende functie binnen DMB, te weten parlementaire aangelegenheden, het beantwoorden van Kamervragen en burgerbrieven en secretariële ondersteuning.

Sietske Duller, waarnemend directeur Migratiebeleid: “We zijn blij dat Ellen ons met haar kennis en ervaring komt versterken. Een inhoudelijk en strategisch sterke leidinggevende, met aandacht voor mensen en een flinke dosis energie. Een hele welkome aanvulling op ons team, zeker gezien de uitdagingen waar we vandaag de dag voor staan.”

Ellen: “De migratiecrisis raakt veel mensen direct, en heeft ook op de samenleving als geheel een grote impact. Er ligt een belangrijke en complexe opgave om tot  toekomstbestendige oplossingen te komen. Ik ben erg gemotiveerd om daar als Hoofd Juridische en Algemene Zaken een bijdrage aan te leveren. Met aandacht voor de medewerkers en in verbinding met alle partijen. Ik zie uit naar die samenwerking.”

Ellen is op dit moment nog MT-lid Directie Europese en Internationale Aangelegenheden en plaatsvervangend afdelingshoofd Internationale Betrekkingen en Projecten bij JenV. Nadat zij haar carrière gestart is bij het COA werkte zij in de periode 2005-2020 bij het ministerie van Buitenlandse Zaken en binnen het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap in diverse rollen, waaronder die van plaatsvervangend afdelingshoofd en teamleider Bestuurlijke en Maatschappelijke Relaties Directie Voortgezet Onderwijs. Ellen studeerde Nederlands Recht en Internationaal Recht in Utrecht.

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. De werving en selectie voor deze benoeming is gedaan door Bureau ABD en ministerie van Justitie en Veiligheid. Vacatures die Bureau ABD faciliteert worden breed bekendgemaakt en iedereen mag solliciteren.