Emile Beenakker hoofd Publiekrecht bij Financiën

Emile Beenakker is per 1 november 2022 benoemd tot hoofd Publiekrecht bij de directie Juridische Zaken van het ministerie van Financiën.

De directie Juridische Zaken is de huisjurist van Financiën en adviseert op het brede terrein van (internationaal) publiek- en privaatrecht aan alle organisatieonderdelen van Financiën. DJZ maakt deel uit van het cluster secretaris-generaal (SG) en valt daarbinnen onder het cluster van de plaatsvervangend secretaris-generaal (pSG). De afdeling Publiekrecht richt zich op advisering over algemeen bestuursrecht, staatsrecht, internationaal en Europees recht en specifieke expertisegebieden, zoals privacyrecht en wetgeving op het terrein van de rijksbegroting.

Sinds augustus 2021 is Emile waarnemend hoofd Publiekrecht. Daarvoor was hij onder andere clustercoördinator bij de directie Financiële Markten van het ministerie van Financiën en senior wetgevingsjurist bij het ministerie van VWS. Emile studeerde Geschiedenis en Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Leiden en de Universiteit van Amsterdam. In 2018 is hij gepromoveerd in de Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Leiden. Emile nam in 2021 deel aan het Management Talentenprogramma van het ministerie van Financiën.

Marijke Bogtstra, directeur Juridische Zaken: “Met Emile als hoofd Publiekrecht heeft DJZ een goede juridisch manager met een warm hart voor de medewerkers. De samenwerkingsgerichtheid van Emile en zijn goede juridische skills sluiten aan bij de opgave van DJZ: met het centrale juridische perspectief bijdragen aan de kwaliteit van besluitvorming van Financiën.”

Emile: “Het afgelopen jaar heb ik de juristen van de afdeling Publiekrecht leren kennen als gedreven en getalenteerd. Ik kijk ernaar uit om samen met hen en met de andere directies van het ministerie te blijven werken aan oplossingen voor de belangrijke maatschappelijke vraagstukken op het terrein van Financiën.”

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. De werving en selectie voor deze benoeming is gedaan door Bureau ABD en de directie Juridische Zaken.