Katinka Knoop directeur ESTT bij VWS

Katinka Knoop wordt met ingang van 1 januari 2023 benoemd tot directeur van de Directie Eenheid Secretariaten Tuchtcolleges voor de Gezondheidszorg en Toetsingscommissies Euthanasie (ESTT).

ESTT is een directie binnen de pSG-kolom en valt als dienstonderdeel onder VWS kern. ESTT verzorgt met secretariaten en een bedrijfsbureau de ondersteuning van de onafhankelijke:

  • Regionale Tuchtcolleges voor de Gezondheidszorg;
  • Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg;
  • Medisch Tuchtcollege BES-eilanden
  • Regionale Toetsingscommissies Euthanasie en de
  • beoordelingscommissie Late Zwangerschap Afbreking en
  • Levensbeëindiging bij Pasgeborenen;
  • Tuchtklachtfunctionarissen

De directie ESTT werkt als een matrix organisatie. De hiërarchische verantwoordelijkheid ligt bij het management van de directie en de functionele verantwoordelijkheid bij de voorzitters van de colleges, commissies en functionarissen. Dit organisatiemodel vraagt om verbindend vermogen, flexibiliteit en communicatieve lenigheid. Daarnaast ligt er een belangrijke opgave op het terrein van digitalisering en daarmee verbeteren van de werkprocessen.

Katinka Knoop: “De zorg raakt iedereen en mensen willen erop kunnen vertrouwen dat ze de beste zorg krijgen die er is. Zowel bij leven, als bij beëindiging daarvan. De colleges en toetsingscommissies vervullen daarbij een heel belangrijke rol door te toetsen op een zorgvuldige behandeling. Ik wil me daarom heel graag inzetten voor de medewerkers van ESTT en de samenwerking met de colleges, commissies en functionarissen. Ik verheug me erop als directeur weer terug te keren in een organisatie met juridische professionals en daarbij ook mijn ervaring in de bedrijfsvoering in te kunnen zetten.”  

Abigail Norville, pSG VWS: “Met Katinka hebben we een vakvrouw in huis gehaald die veel kennis heeft van bedrijfsvoering en -processen. Katinka heeft de commissie overtuigd met haar goede voorbereiding, enthousiasme voor de functie en mensgerichte manier van leidinggeven.”

Katinka is op dit moment via ABD Interim directeur Bedrijfsvoering a.i. bij het ministerie van EZK/LNV. Hiervoor was zij Directeur Bedrijfsvoering a.i. bij IGJ. Ze begon haar loopbaan als belastinginspecteur en had later verschillende strategische managementfuncties bij de Belastingdienst. Vervolgens vervulde zij diverse bestuurlijke functies als directeur bedrijfsvoering bij onder andere Rechtbank ‘s-Hertogenbosch en de Algemene Rekenkamer.

Katinka studeerde Fiscaal Recht bij de Rijksuniversiteit Leiden, en Extensie Strafrecht bij de Universiteit van Amsterdam.

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. De werving en selectie voor deze benoeming is gedaan door Bureau ABD en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Vacatures voor ABD functies worden breed bekendgemaakt en iedereen mag solliciteren.