Gabriëlle Caminada manager afdeling Omgevingskennis en Responsiviteit bij SZW

Gabriëlle Caminada start met ingang van 1 januari 2023 als manager afdeling Omgevingskennis en Responsiviteit bij de directie Communicatie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Gabriëlle Caminada

Gabrielle gaat leidinggeven aan een nieuwe afdeling binnen de directie Communicatie van SZW. Deze afdeling haalt met omgevingsonderzoek en media-analyse beelden uit de samenleving op, maar gaat ook actief op zoek naar nieuwe bronnen van omgevingskennis. Signalen over het beleid van SZW moeten worden gezien en gehoord door het ministerie. Deze afdeling bedenkt en beheert methodes om belangrijke trends uit bijvoorbeeld social media, signalen van stakeholders en uit mails van burgers op te pikken, en zoekt mensen die met deze regelingen te maken hebben ook zelf op. Samen met betrokken SZW-onderdelen vindt reflectie plaats op geluiden in de samenleving en worden passende reacties georganiseerd.

Ook ondersteunt de afdeling beleidsdirecties in het laten doorklinken van signalen in het beleid en regelingen. De afdeling opereert op het raakvlak van tekentafel en praktijk, van stelsel en menselijke maat in een politiek bestuurlijke context. De afdeling draagt met onderzoek, analyse, advies, methoden en doen in belangrijke mate bij aan het ontwikkelen van betekenisgeving van signalen en een zorgvuldige reactie vanuit ook het samenlevingsperspectief.

Roger van de Wetering, waarnemend directeur Communicatie: 'Ik ben heel blij met de komst van Gabriëlle als manager van de afdeling Omgevingskennis en Responsiviteit. Zij combineert een goed inzicht in het sociaal domein met leidinggevende ervaring en een sterke kennis van communicatie vanuit verschillende rollen. Ze heeft ruime werkervaring op gemeentelijk- en rijksniveau, waaronder tien jaar bij de sociale dienst. Ik heb er alle vertrouwen in dat Gabriëlle de verbinding met de samenleving en binnen SZW zal versterken.'

Gabriëlle Caminada: 'Ik voel mij vereerd dat ik leiding mag geven aan een nieuwe afdeling waar een duurzame verbinding met de samenleving centraal staat. Rechtvaardigheid, het zichtbaar maken van waar het schuurt, het zien en horen van de effecten van het SZW-beleid op de mensen die ermee te maken hebben. Dat is waar ik mij met bevlogenheid voor inzet.'

Gabriëlle werkt momenteel als teammanager Strategie en Concerncommunicatie bij de gemeente Den Haag. Daarvoor was zij coördinator en strategisch adviseur van het team Corporate bij het ministerie van Justitie en Veiligheid. Ook vervulde zij functies bij onder andere het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), de Intergemeentelijke Sociale Dienst en werkte zij als adviseur Communicatie bij verschillende gemeentes.

Gabriëlle heeft de HEAO Communicatie gedaan in Groningen en diverse managementopleidingen gevolgd waaronder de leerroute Verbindend Leiderschap (Academie voor Overheidsacademie, ministerie van AZ) en de collegereeks Excellent Leiderschap aan Nyenrode universiteit.

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. De werving en selectie voor deze benoeming is gedaan door Bureau ABD en het ministerie van SZW. De vacature is zoals gebruikelijk breed bekendgemaakt, zodat iedereen kon solliciteren.