Johan Berends afdelingshoofd Operatie & Exploitatie bij Corporate Dienst Datafundamenten & Analytics van de Belastingdienst

Johan Berends wordt per 16 januari 2023 benoemd tot afdelingshoofd Operatie & Exploitatie bij de Corporate Dienst Datafundamenten & Analytics (DF&A) van de Belastingdienst.

Als afdelingshoofd geeft Johan samen met het Managementteam van DF&A leiding aan de belangrijke opgave om een meer op burgers en bedrijven gerichte Belastingdienst te worden waarin wordt gewerkt aan het juiste gebruik van gegevens, het maken van goede, verantwoorde analyses en het bouwen van modellen en algoritmes. Johan en zijn collega MT-leden pakken de opgave gezamenlijk op met de andere organisatieonderdelen binnen de Belastingdienst en realiseren met hen het duurzaam werken met data en analytics. Als afdelingshoofd Operatie & Exploitatie geeft Johan leiding aan zes teamleiders en stuurt hij samen met hen op de ontwikkeling van de bouwteams (circa 120 fte). Binnen de afdeling wordt gewerkt aan de ontwikkeling, het beheer en het onderhoud van analytics producten, die gebruikt worden in de uitvoerende processen van de Belastingdienst. Het binden en boeien van medewerkers en het aantrekkelijk houden van DF&A op de huidige krappe arbeidsmarkt is een belangrijk thema in zijn functie.

Benjamin Jansen, directeur DF&A: “DF&A draagt bij aan een ingrijpende koersverandering binnen de Belastingdienst waarbij 'burger en bedrijven centraal', 'de menselijke maat' en 'fundamentele transformatie dienstverlening' de richting aangeven. Centraal bij de Belastingdienst staat het streven om de vrijwillige naleving van burgers en bedrijven te bevorderen. Het juiste gebruik van gegevens en het maken van goede, verantwoorde analyses is hierbij van wezenlijk belang. Johan is materiedeskundig, betrokken en heeft een op de mens gerichte wijze van aansturen. Deze kwaliteiten zullen hem goed van pas komen in het realiseren van de belangrijke opgave waar DF&A voor staat.”

Johan Berends: “Ik kijk heel erg uit om aan de slag te gaan als afdelingshoofd Operatie & Exploitatie bij de Belastingdienst. Ik heb veel vertrouwen in de expertise, professionaliteit en betrokkenheid van de mensen werkzaam binnen DF&A. De belangrijke opgave om organisatiebreed data gedreven te werken, vind ik een prachtige uitdaging. Ik ben erg gemotiveerd om dit samen met het team en andere organisatieonderdelen op een duurzame manier verder op te pakken. Ik geloof dat door het werken in een open, transparante en veilige omgeving, innovatie en creativiteit kan bloeien.“

J. (Johan) Berends MSc is sinds 2016 werkzaam bij Shell. Vanaf 2019 is hij werkzaam als Space Manager Convenience Retail. Van 2017-2019 vervulde hij de functie van Data Analytics Manager Convenience Retail. Vanaf 2008 heeft hij verschillende functies vervuld bij onder andere BP, KPN en ABN AMRO Bank. Na verschillende studies en stages in binnen en buitenland, heeft Johan zijn Master International Management/CEMS double degree behaald aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en de Universiteit van Keulen.

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. De werving en selectie is gedaan door Bureau ABD en de Belastingdienst. De vacature is zoals gebruikelijk breed bekend gemaakt, zodat iedereen kon solliciteren.